La protagonista d'aquesta història és Estíbaliz Palma, una dona, cap de la policia espanyola de Pontevedra (Galícia) i el que ha dit sobre les violacions fa posar-se les mans al cap: "Ja els agradaria a algunes que les violés un antidisturbis". Palma ha dit aquesta bestiesa en un acte d'homenatge a un policia espanyol que, segons assegura ElDiario.es, s'ha hagut de retirar "per les seqüeles de les greus ferides que va patir durant els disturbis contra la sentència del procés la tardor del 2019". Les seves paraules han provocat que aquest dimarts al matí la Policia Nacional l'hagi cessat del seu càrrec. A l'acte, la màxima autoritat del cos policial a la província, Estíbaliz Palma, pren la paraula i reflexiona sobre les crítiques que va rebre la policia espanyola durant les seves actuacions en les protestes per la sentència: "Hi va haver 48 hores en què semblava que la policia espanyola s'havia transformat i, de cop i volta, violava, maltractava i no sé quantes coses més, que ja els agradaria a algunes que les violés un UIP (antidisturbis)". 

El comentari de Palma, segons assegura el citat digital, provoca riures i bromes entre els assistents a l'acte i un dels presents els diu als que gravaven la cap de policia amb el mòbil: "Talleu això!". Palma és la cap de la comissaria de Pontevedra, precisament, des d'octubre del 2019. Abans, tal com explica als seus companys: "Treballava a Pozuelo de Alarcón quan va passar tot això i ja marxava de Pozuelo i venia cap a Pontevedra. Pozuelo és una plaça nacional, no republicana. O sigui, era un ambient genial quan feies una xerrada. Però hi va haver un  moment... els meus fills amb xarxes socials deien: 'Mama, què fa la policia espanyola a Catalunya?'". Pozuelo de Alarcón és una de les ciutats més riques d'Espanya i majoritàriament ha estat governada pel Partit Popular. Estíbaliz Palma es refereix a aquesta localitat com a "zona nacional", en referència al territori controlat pel bàndol franquista durant la Guerra Civil. 

L'aparició de Marlaska

El discurs de la cap de la comissaria per lloar l'agent retirat no va ser l'únic que es va sentir durant l'acte, també es va projectar un vídeo gravat per a l'ocasió pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. El titular d'Interior es dirigeix al policia retirat, l'Iván, i li diu que la seva jubilació per incapacitat "no és un comiat". A més, el ministre li trasllada que sempre serà "un company exemplar" i li desitja sort. Les protestes a Barcelona l'octubre del 2019 van ser contra la sentència del Tribunal Suprem que va anunciar que condemnava els líders independentistes a penes d'entre 9 i 13 anys de presó per sedició i malversació.

Durant les protestes es van atendre unes 600 persones, 19 van requerir hospitalització i 4 joves van perdre l'ull. El digital afirma que 288 agents de policia van necessitar atenció mèdica aquella tardor, entre els quals hi havia l'Iván, conegut pels seus companys pel seu indicatiu de la UIP (antidisturbis), Raya 32. L'Iván tenia en aquell moment 41 anys, va caure desplomat quan uns manifestants van tirar pedres contra ell i li van trencar el casc. Va estar en coma cinc dies i actualment pateix una lesió neurològica que provoca que no hi vegi bé d'un ull. El Ministeri de l'Interior li va concedir la jubilació per incapacitat permanent.