El Ministeri d'Universitats i les Comunitats Autònomes han acordat aquest dimecres posar un límit màxim a les taxes universitàries el pròxim curs, el que implica que no podran incrementar-se i suposarà a més rebaixar el preu de les primeres matrícules en la majoria de les Comunitats. L'acord ha comptat amb el vot majoritari de les comunitats autònomes i només cinc comunitats s'han oposat: Euskadi i les quatre que governen el Partit Popular i Ciutadans (Andalusia, Castella i Lleó, Madrid i Múrcia).

L'aprovat és la proposta que el departament de Castells havia traslladat als governs autonòmics per fixar en un màxim de 18,46 euros el preu del crèdit de primera matrícula a tot Espanya, que suposa un 15% més del preu mitjà de crèdit universitari que hi havia en el curs 2011-2012, quan van començar a encarir-se. A la pràctica, totes les comunitats tret de Madrid i Catalunya tindran el pròxim curs preus per sota d'aquests 18,46 euros per crèdit.

La proposta del Ministeri obliga deu comunitats autònomes a rebaixar els seus preus, sobre tot Madrid i Catalunya. Les set comunitats restants (Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella La Manxa, Galícia i Múrcia) no tindran que reduir els preus de la primera matrícula, perquè ja són més baixos que en el curs 2011-2012.

Catalunya i Madrid, les que més reduiran els preus

Madrid i Catalunya són les comunitats que reduiran més els seus preus de primera matrícula. En el cas de Catalunya, ja està previst rebaixar un 30% el preu mitjà actual, el més alt d'Espanya amb 32,5 euros cada crèdit, mentre el de Madrid se situa en 23,9 euros. En aquestes dues comunitats es permetrà, perquè han de fer "un esforç pressupostari" més important, segons Universitats, posposar la rebaixa fins a l'any 2022.

Malgrat aquesta excepció, Madrid ha acusat al Ministeri d'Universitats d'"imposar" una baixada de les taxes universitàries "sense negociació" i sense "cap proposta concreta" de finançament per fer front a la reducció de preus públics, segons han manifestat fonts del Govern regional en declaracions a Europa Press.

A totes les comunitats autònomes, el preu de les segones i terceres matrícules, així com els dels màsters, no podran superar els que ja estaven establerts per a l'actual curs 2019-2020, segons l'acord assolit per "corregir les pujades excessives de preus públics que es van produir en algunes comunitats autònomes" a partir de 2011, segons Universitats, i "disminuir les grans diferències de preus públics" que es produeix actualment entre diferents territoris.