El president de Demòcrates per Catalunya, Antoni Castellà, ha assegurat que en els propers dies procediran, a través de via administrativa, a notificar al Registre de partits les incompatibilitats que presenten amb el Partit Demòcrata Català, la formació sorgida del congrés fundacional de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya. Castellà defensa l’existència del conflicte perquè “no es poden registrar partits que indueixin confusions a l’electorat”.

Castellà espera que es respectin les condicions que han fixat perquè arribar als jutjats seria “lamentable”, ja que considera que com a socis haurien de “parlar les coses”. Les mesures a les quals es refereix Castellà són les següents:

  1. La diferenciació de l’estètica de les sigles.
  2. La diferenciació del logotip i marca.
  3. La diferenciació en la tipologia i color corporatius.
  4. L’adjectivació i gentilici de “Demòcrates” per a Demòcrates de Catalunya, que tanmateix són les sigles registrades al Registre de partits polític.

Amb tot, Castellà no responsabilitza els militants de base sobre el nom que van votar, sinó que focalitza la seva queixa en “els irresponsables de la mesa” que no van advertir de la incompatibilitat del nom. En aquesta línia, creu que les bases havien de conèixer que hi ha un partit registrat amb el nom de Demòcrates, especialment tenint en compte que són socis. “Ho vam comunicar al Partit Demòcrata Català i Francesc Sànchez va dir que Demòcrates per Catalunya no érem competència, però és que l'ètica en política no és una qüestió de competència”, ha reivindicat Castellà.

No obstant això, el líder de Demòcrates ha manifestat que “tot es pot parlar” si el Partit Demòcrata Català “fes un salt en la seva estructura”. Al que es refereix Castellà és que el novell PDC “copiés” pràctiques democràtiques pròpies de Demòcrates, com que “els afiliats fossin voluntaris, les llistes obertes mitjançant processos oberts a la ciutadania, les primàries de veritat o la prohibició de finançament a partir de crèdits bancaris”.

Un any de Demòcrates

Precisament avui fa just un any de la constitució de Demòcrates per Catalunya i el seu líder assegura estar “molt tranquil per representar un projecte que s’ha consolidat”. Castellà ha recordat que en el seu moment van haver de “petar-se” Unió Democràtica i que des de llavors es va trencar la federació de CIU. “Vam néixer per trencar la partitocràcia. Per fer un CIU 2.0 i repartir-nos quotes de poder no calia fer tot això”, ha manifestat Castellà.