El portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, ha defensat que hi hagi una llei “exclusiva” per al referèndum, separada de la Llei de transitorietat jurídica. Castellà, que també és diputat de JxSí, ha expressat que aquesta normativa per a la votació s’ha d’emparar “en la legalitat internacional”, ha reconegut en una entrevista a l’ACN.

En aquest sentit, Castellà també ha deixat clar que “no tindria gaire sentit” aprovar la Llei de transitorietat abans de la celebració del referèndum. El portaveu polític de Demòcrates ha matisat que si la Llei de transitorietat s’aprova abans del referèndum algú podria dir que el Parlament “estaria condicionant la campanya”.

En aquesta mateixa entrevista, Castellà ha fet una menció especial a l’Organització de les Nacions Unides i a diversos tractats internacionals que reconeixen el dret a l’autodeterminació. En aquest sentit, ha afirmat que l’Estat ha “subscrit” aquests tractats, de manera que “formen part del cos jurídic constitucional espanyol”.

Preguntat per la possibilitat que l’Estat usi la força per aturar el referèndum, Castellà ha opinat que si s’arriba a aquest escenari “no hi haurà normalitat” i ja no es tractarà de parlar de declaració d’independència o de votació. En aquesta línia, Castellà reconegut que Catalunya ha de posar tots els esforços per dur a terme el referèndum de manera que “l’única opció” perquè no se celebri sigui, precisament, si l’Estat utilitza la força. “Qualsevol altra és una excusa, per tant, el referèndum es farà”.

Castellà també ha tingut paraules pel coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, de qui ha criticat la seva posició vers el referèndum no vinculant. El diputat de JxSí, ha afirmat que després de les negatives de l’Estat a pactar el referèndum, “o algú té informació privilegiada sobre un moviment del PP -per negociar la consulta-, o algú està jugant amb un discurs d’esperar i esperar fins que algun dia manin a l’Estat”.

No obstant, Castellà es mostra “convençut” que l’electorat i les bases de Catalunya en Comú es sumaran al referèndum, també si es fa sense acord amb Madrid.