Centenars de persones estan concentrades davant la seu estatal del Partit Popular, al madrileny carrer Génova, on participen en una cassolada contra els casos de corrupció vinculats al partit que presideix Mariano Rajoy, com l''operació Lezo' destapada la setmana passada i que ha portat a presó a l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González.

Al crit de "lladres" i amb pancartes amb lemes com "fora" o "el teu botí, la meva crisi", la sorollosa protesta, on molts assistents colpegen paelles i cassons, es produeix a la vorera dels nombres parells de l'esmentat carrer madrileny, a pocs metres de la seu del PP, tancat i custodiat per agents de la Policia Nacional.

A les 20.00 hores, quan estava convocada la protesta, el trànsit continuava obert al carrer Génova, on també hi ha desplegats efectius de la Policia Municipal de Madrid que dirigeixen la circulació. Entre els congregats hi havia la regidora madrilenya d'Ahora Madrid Montserrat Galcerán, el diputat de En Marea al Congrés, Antón Gómez Reino, o el diputat autonòmic de Podemos Hugo Martínez Abarca.

Suport de Podemos i IU

Sota el lema 'Que es dissolguin i tornin les peles. El PP no és un partit, és una banda', la convocatòria va començar a difondre's aquest dimarts passat a través de les xarxes socials, amb el suport de dirigents de Podemos i Esquerra Unida. La 'cassolada' no té organitzador conegut, i tampoc no ha estat comunicada a la Delegació del Govern de Madrid, per la qual cosa els assistents podrien ser multats per la Policia.

La sanció administrativa per anar a aquest tipus de concentracions no autoritzades, sempre que superin els 20 participants, sol ser d'uns 600 euros. Segons han indicat a Europa Press fonts de la Delegació del Govern, en aquest cas, com en els similars, els agents procediran a la filiació dels manifestants, que passaran la respectiva proposta a la Delegació.

A més, la reformada Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a 'Llei Mordassa obre la mà a sancions més importants en funció del que passi. Així, seria una infracció greu, sancionada entre 600 i 30.000 euros la negativa a la dissolució de reunions i manifestacions en llocs de trànsit públic ordenada per l'autoritat competent quan es presentin suposats com la falta de comunicació a la Delegació del Govern, com aquest és el cas.

Altres cassolades

El 2013, quan va esclatar el 'cas Bárcenas' i van sortir a la llum els presumptes sobresous a la cúpula del partit, les xarxes socials d'internet també van ser utilitzades per convocar protestes similars davant la seu del PP.

En aquelles ocasions, amb Cristina Cifuentes al capdavant de la Delegació del Govern de Madrid, un ampli dispositiu va tallar al trànsit i va restringir l'accés a tot el carrer Génova i voltants per impedir que els manifestants s'aproximessin al número 13 on els populars tenen la seva seu nacional.

La 'cassolada', una forma de protesta que es va popularitzar a l'Argentina i on els manifestants mostren el seu descontentament fent soroll, també ha estat utilitzada per col·lectius com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) davant la seu del Partit Popular, com va succeir l'any passat, quan el PP va rebutjar la llei d'emergència habitacional i talls de subministraments aprovada al Parlament de Catalunya.