Els casals catalans a l'exterior, que han començat el 2018 sense la partida d'un milió d'euros que esperaven, avisen de les conseqüències d'allargar en el temps la manca de subvencions. El vicepresident del Casal de Brussel·les, Albert Sesé, assegura en declaracions a l'ACN que si la situació "es perllonga" tindran dificultats "importants" per dur a terme les activitats bàsiques.

Tot i que no els ha "vingut de nou" la notícia, que admet que ja es temien des de la intervenció de les finances de la Generalitat per part del govern espanyol i el 155, sí que ho han encaixat "amb molta pena". A més a més, nega que les activitats que s'hi fan siguin de suport al procés independentista i defensa que el Casal té "des dels seus començaments" una vocació "apolítica".

Sesé recorda també que en el cas de Brussel·les ja hi ha altres entitats "de perfil marcadament sobiranista". Des de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), el secretari general, Toni Montserrat, argumenta que a l'exterior ja existeixen antenes de l'ANC o els Comitès de Defensa de la República (CDR) i que són aquests col·lectius els que fan "feina de suport al procés".

Algutinar els catalans

Per al secretari general de la FIEC, els "problemes" van començar amb l'aplicació del 155. "En un moment determinat conclouen que una part de les activitats que estan fent les comunitats catalanes a l'exterior es poden considerar com a suport al procés [independentista]", assegura. D'acord amb aquesta premissa, explica, es demana que els consolats espanyols dels diversos països contactin les entitats per demanar-los informació sobre les activitats que s'hi fan.

"A principis de desembre, Exteriors diu que potser podrem tirar-ho endavant", comenta. Amb tot, afirma que més tard es fixen en actes com un sopar organitzat amb Jordi Sànchez pels catalans a Londres o un acte del centre català de Luxemburg amb la cupaire Anna Gabriel. Montserrat, que és membre del centre luxemburguès, justifica que la CUP no va poder acudir l'any anterior, el 2016, a un cicle organitzat pel centre, en el qual sí que hi van participar polítics del PP, Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot, entre altres, i que per això Gabriel va anar-hi el 2017.

Segons Sesé, la intenció dels casals és "aglutinar tots els catalans que viuen a l'estranger i donar un paraigua social i cultural". "No som nosaltres qui hem de jugar aquest rol [polític] i només cal veure el full d'activitats anual que presentem per no trobar-hi rastre d'aquest tipus d'activitat", afegeix.