El Casal de Catalunya a Buenos Aires, centre cultural que va néixer per unir i integrar a la ciutat els emigrants catalans, ha celebrat avui els seus 130 anys amb un acte on va assistir el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva.

Aquesta trobada, planificada com a part de les Jornades Lluís Companys de Drets Humans, es va donar enmig d'un viatge institucional de tres dies que Romeva està realitzant al país per fomentar els llaços d'unió entre Catalunya i l'Argentina i conèixer "de primera mà" a la col·lectivitat catalana a l'exterior.

En l'acte van participar una de les fundadores de les Mares de la Plaça de maig, Nora Cortiñas; el director del Casal de Catalunya, Josep Puig-boo; i l'historiador i fundador del Partit Comunista de l'Argentina, Daniel Campione; que van reflexionar sobre la memòria històrica que s'està intentant recuperar en ambdues regions per passades repressions militars.

En aquesta línia, els ponents van fer un repàs del que va suposar l'última Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i el franquisme (1939-1975) i com es va viure l'última dictadura militar a l'Argentina (1976-1983).

Memòria històrica

Romeva va assegurar davant dels assistents que "és fonamental tenir memòria històrica, ja que la memòria serà el fonament d'una societat que aprengui del passat per no repetir".

Durant la trobada, el conseller va lliurar de part del Govern que integra una placa commemorativa a Puig-boo per la tasca del Casal de Catalunya a la ciutat de Buenos Aires, ja que és la segona comunitat catalana més antiga de les 141 que hi ha al món.

Ahir, Romeva va inaugurar a la Plaça de Catalunya de Buenos Aires una placa per commemorar els 200 anys de la Independència de l'Argentina i en reconeixement als catalans que van participar en la gesta. També va col·locar la primera pedra d'un monument dedicat al polític català Lluís Companys.

Tornar a l'Argentina

Avui, el seu últim dia al país, dedicarà la seva agenda a la Trobada Cultural de les Comunitats Catalanes d'Amèrica Llatina, que se celebrarà a la ciutat de Mar del Plata, a la província de Buenos Aires.

En declaracions a Efe, el conseller va reconèixer que encara que és la seva primera visita a Buenos Aires, té "la confiança" de tornar "per poder aprofundir-ne més en aquest tipus d'intercanvis". L'Argentina és el país que compta amb més centres catalans, amb un total de 16.

S'estima que a l'Argentina hi ha prop de 18.000 catalans i que a Catalunya hi ha uns 28.000 argentins.

Integració i unió

El Casal, que s'ubica al barri de San Telmo, va néixer el 1886 amb l'objectiu d'acollir aquelles persones que venien de Catalunya per ajudar-les a integrar-se a la societat on havien arribat i fer-les sentir acompanyades per altres catalans a Buenos Aires.

A més de centre cultural, en ell funcionen un restaurant i el Teatre Margarita Xirgu. El país sud-americà està inclòs en el pla de desplegament de noves delegacions del Govern projectat per a aquesta legislatura.