El PP vol anar a buscar l’electorat de Vox. Així ho ha defensat el seu president, Pablo Casado, que aquest dilluns presideix la junta directiva del partit a Catalunya. “Compartim moltes idees i principis”, ha assegurat l’endemà que el partit ultra omplís el Palau de Congressos de Vistalegre, a Madrid. L’ha descrit com a “dreta més nova”, i ha subratllat el seu respecte pel partit i pel seu fundador, Santiago Abascal.

En aquest sentit, el líder del PP ha defensat la seva voluntat de “liderar el centre-dreta a Espanya”, i que això passa per “aglutinar el que hi ha a la dreta” i “connectar amb l’Espanya dels balcons”. Alguns dels valors compartits són, segons Casado, la defensa de la família, la unitat d’Espanya o la necessitat d’una fiscalitat baixa. No ha detallat si això passaria per absorbir Vox o presentar-se per separat.

Malgrat tot, només s’ha desmarcat d'una proposta del partit ultra, com és l’abolició de les comunitats autònomes. “Els 40 anys de descentralització han estat un èxit”, ha defensat Pablo Casado, que ha puntualitzat que “això no és incompatible amb la titularitat estatal” en àmbits com l’educació, la sanitat o la seguretat ciutadana.                                                          

Preguntat sobre la proposta de Vox per deportar tots els immigrants irregulars, el dirigent del PP ha defensat el seu posicionament. Ha recordat que va ser “el primer” a anar a Ceuta i Melilla a advertir sobre la immigració massiva. Ha assegurat que “estem en rècord històric d’arribada de pasteres”.

montserrat albiol casado barcelona - sergi alcazar

Analogia amb Euskadi

No ha estat simbòlic el dia escollit per Pablo Casado per venir a Catalunya, un any després de la manifestació massiva de Societat Civil Catalana a Barcelona. Ha aprofitat l’efemèride per a comparar-la amb l’”esperit d’Ermua” al País Basc, després de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco. “Afortunadament, a Catalunya no hi ha terrorisme, però hi ha violència i confrontació als carrers”.

Continuant amb l’analogia basca, el dirigent popular ha defensat que, després del congrés extraordinari, el PP de Catalunya sigui la “columna vertebral” a nivell estatal com va ser-ho el PP basc. “Sense pagar-ho amb la vida, però sí a nivell familiar”, ha assegurat. Ha denunciat un “apartheid laboral i educatiu”.

Per altra banda, Casado ha criticat que “el que està passant a la presó de Lledoners és inadmissible”, i que des del PP no toleraran “presons a mida dels colpistes” ni un règim de visites “a la carta”. En aquest sentit, després de l’entrevista de TVE a Oriol Junqueras, ha lamentat que “és com si els mitjans anessin a entrevistar Tejero a la presó”.

És per tot això que ha insistit en la necessitat de tornar a aplicar l'article 155, per entrar en competències com l'educació, els Mossos d'Esquadra o institucions penitenciàries.

Municipals, cabdals

El president del PP ha vingut després que el seu líder a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, anunciés la setmana passada que deixava l'escó al Parlament i el lideratge de la formació a Catalunya, per a centrar-se en les eleccions municipals a Badalona. Casado no s'ha volgut pronunciar sobre qui ha de ser el successor, però, preguntat pels periodistes, ha valorat molt positivament la tasca del portaveu a la cambra, Alejandro Fernández.

El dirigent popular ha aprofitat l’ocasió per a reivindicar la necessitat de recuperar l’alcaldia de Badalona i Castelldefels, però també mantenir els acords de govern a Tarragona o Lleida. També ha defensat que l’unionisme “torni a governar” Barcelona. Ha subratllat la necessitat de guanyar alcaldies a l'independentisme.

Per la seva part, Albiol ha assegurat que, tres anys després d’haver assumit la presidència del PPC, ha fet “el correcte”. Ha desitjat que hi hagi una nova direcció que pugui dedicar-se plenament al projecte d’una “Catalunya forta” dins d’Espanya.