Hauria estat sorprenent que una notícia del Tribunal Constitucional l'anunciés Pablo Casado. El problema és que la notícia no era tal. Aquest dilluns en un acte públic, el cap de l'oposició i líder estatal del PP ha avançat que suposadament l'alt tribunal li havia "donat la raó" i havia dit que el fons de la Generalitat per a cobrir les fiances del Tribunal de Comptes --a través de l'Institut Català de Finances-- era "inconstitucional". La realitat, però, ha resultat ser bastant diferent: simplement s'ha admès a tràmit, com acostuma a passar amb la majoria de recursos. Un cop aclarida la situació des del mateix TC, des de l'equip de Casado s'escuden en un "lapsus". Un "lapsus" en un acte de campanya a Castella i Lleó, amb el dirigent conservador batallant pel seu propi lideratge.

Concretament, el TC ha comunicat avui al PP que el ple ha acordat “admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat” plantejat per més de cinquanta diputats del PP contra el fons complementari de riscos de la Generalitat de Catalunya. De la mateixa manera, ha donat trasllat al Congrés, al Parlament i al Govern de Catalunya perquè “puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimessin convenients”. Això és tot, un tràmit bàsic. De fet, l'alt tribunal ja va fer el mateix el passat octubre, amb el recurs que havia presentat l'extrema dreta de Vox. En cap cas entra en el fons de la qüestió.

Però Pablo Casado ha venut una altra cosa. En un acte públic a Castella i Lleó, el president del PP ha assegurat que el TC "ens ha respost avui al nostre recurs" i que "ens dona la raó que és inconstitucional que una administració pública com la Generalitat, amb els impostos dels catalans, pagui el cost dels qui han malversat, han defraudat per donar un cop a l'Estat". I ha reblat: "Ja n'hi ha prou. Sánchez els ha indultat, en contra del que demanava el Tribunal Suprem, però el súmmum és que ens ho faci pagar".

Quan s'ha conegut el que havia passat de veritat, fonts del seu entorn han explicat que es tractava d'un "simple lapsus" i han admès que, efectivament, simplement s'havia admès a tràmit.

Unificació de causes

El corró econòmic contra l'independentisme s'unifica. El Tribunal de Comptes va informar fa deu dies que feia efectiva la unificació dels procediments per reclamar les despeses del Referèndum de l’1-O del 2017, xifrades en 4,2 milions d’euros, i de la causa oberta el 2020 per la despesa a l’exterior en la promoció de la independència de Catalunya entre el 2011 i el 2017,  valorada en 5,4 milions d’euros. Les quantitats econòmiques han estat aportades al tribunal a través de la Caixa de Solidaritat, amb aportacions dels ciutadans, i amb avals privats, en el cas d'alguns investigats d'exteriors. Així, en el procediment de reintegrament B-180/21 es jutjarà alhora una cinquantena d’excàrrecs polítics dels governs dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont. A la llista, hi ha els consellers jutjats i condemnats pel Tribunal Suprem pels delictes de sedició, malversació i desobediència.