Pablo Casado està molt crescut des del 4 de maig. No per mèrits propis, sinó dels d’Isabel Díaz Ayuso a les eleccions madrilenyes. Avui el líder estatal del Partit Popular ha aprofitat el principi d’acord de Govern entre ERC i Junts per Catalunya per a redoblar la pressió sobre el govern espanyol de coalició. Ha posat damunt la taula la qüestió dels indults als presos polítics independentistes, que està pendent només de l’informe del Tribunal Suprem abans d’anar a parar a la taula del Consell de Ministres. I ha avisat: no pot concedir-los el dret de gràcia.

En un acte aquest dilluns al migdia a Madrid, Pablo Casado ha denunciat que, després del preacord d’investidura anunciat, “l’independentisme català avança en un viatge cap enlloc amb Sánchez de copilot” i que el govern espanyol, que “fa aigües”, està disposat a cessions al sobiranisme per a mantenir-se a La Moncloa. I ha llençat el seu avís a navegants: “Si accepta els indults, la legislatura haurà acabat”. Ha criticat que avui mateix ha escoltat “membres del govern espanyol dient que no descartaven” concedir els indults als dirigents independentistes. Ha advertit que “la situació econòmica, social i territorial a Espanya és límit”. El dirigent conservador ha reclamat a l’executiu central “responsabilitat, respecte i sensibilitat”.

Què ha dit en realitat el govern espanyol avui sobre els indults? La dirigent socialista María Jesús Montero no s’ha mullat gens sobre aquesta carpeta. En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns al matí, la portaveu del govern espanyol ha repetit les mateixes generalitats dels últims mesos i setmanes, remarcant que els expedients encara es troben en tràmit i no es poden pronunciar. En tot cas, ha conclòs Montero, tot plegat “no afecta el futur de Catalunya”.

Demà hi haurà una primera mostra consistent de com ha quedat el mapa polític espanyol desprçes de Madrid, amb la publicació d’un nou baròmetre del CIS que permetrà visionar tendències.

La Moncloa: "Abandonin la unilateralitat"

Les reaccions des de Madrid al principi d’acord entre ERC i Junts no s’han fet esperar. Després que les dues formacions independentistes s’hagin entès per desencallar la investidura i conformar un nou Govern, des de La Moncloa enviaven un missatge pocs minuts després: que s’abandoni la unilateralitat i s’aposti pel diàleg entre l’Estat i la Generalitat. De fet, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha confiat que la taula entre els dos governs, aturada des de fa més d’un any, pugui tornar a caminar dins els “límits del respecte constitucional”.