La convenció estatal del PP és un joc d’equilibris, com també ho és la presidència del partit per part de Pablo Casado. Avui ha arrencat la seva setmana gran, i ho ha fet amb un missatge de moderació davant la pressió que arriba d’Isabel Díaz Ayuso. La inauguració ha tingut lloc a Santiago de Compostela i a càrrec de dos gallecs: Mariano Rajoy i Alberto Núñez Feijóo. L’expresident espanyol i el president gallec han alertat sobre el “contagi” del “populisme”, també el d’extrema dreta. Ha estat un avís subtil, entre línies, com es fan aquestes coses.

L’expresident del govern espanyol ha estat justament el mestre de cerimònies que ha donat el toc de sortida a la convenció. En una jornada marcada pel debat econòmic, Mariano Rajoy ha defensat la seva gestió de l’anterior crisi. I ha volgut advertir sobre les “temptacions populistes”, que es poden contagiar a la resta de formacions de l’arc parlamentari. “Diuen que ho arreglen tot en un quart d’hora” però “sempre acaben molt lluny de les llibertats i l’estat de dret”, ha advertit. Ha apostat per centrar-se en la creació d’ocupació i una política econòmica solvent, “oblidant-se d’eslògans, sectarisme i demagògia”.

Això sí, l’exmandatari espanyol ha volgut deixar clar el seu suport a Pablo Casado. Ha mantingut les formes i li ha donat un consell si arriba a La Moncloa: “Faci’s el que s’hagi de fer”. Ho ha dit després de recordar com, amb un enorme cost polític i anant contra el seu propi programa, es va veure obligat a “nacionalitzar la banca” i apujar els impostos per “evitar el rescat” a Espanya. “No estàvem per a fer ideologia, sinó per a resoldre la crisi”, ha defensat.

Ja al migdia, Alberto Núñez Feijóo ha participat d’una altra taula rodona. Acompanyat de Margaritis Schinas, vicepresident de la Comissió Europeq, el president de la Xunta de Galícia també ha avisat que no es pot caure en la “trampa” dels “postulats nostàlgics” ni de l’euroescepticisme. "Nosaltres mai no hem estat xenòfobs, insolidaris i reaccionaris, ni hem estat pessimistes sobre el futur de la Unió Europea", ha assegurat. I ha insistit: "El populisme és la regressió infantil de la política" i “una ideologia captiva de les pulsions del moment i de la recerca d'un enemic”.

Els actes d’aquest dilluns formen part de la primera jornada de la convenció estatal del PP, que es desenvoluparà a través de 25 taules de debat en sis ciutats espanyols, culminant el cap de setmana a València. Fonts de la direcció de Gènova expliquen que amb aquest conclave Pablo Casado busca rellançar la marca del Partit Popular, situar-lo com a alternativa a l’actual govern espanyol i “ampliar el PP a la dreta i l’esquerra”. Tot això, entre la pressió de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso i els avisos dels dirigents més moderats del partit. Entre l’espasa i la paret.

El PSOE carrega

Mentrestant, el PSOE aprofita les eleccions alemanyes per a carregar contra el Partit Popular i posar el dit a la nafra. Després de la reunió de l’executiva a Ferran, la vicesecretària general Adriana Lastra ha contraposat que, mentre tots els partits alemanys fan cordó a l’extrema dreta, el PP de Casado “subcontracta” les seves propostes. "Casado no busca derrotar a Vox com fan altres partits de dreta europea, sinó convertir el PP en un succedani de Vox", ha denunciat la dirigent socialista. "Lamentem no tenir a l'Estat una dreta equiparable a la dreta europea i que cada cop que Casado ha d'elegir entre democràcia i ultradreta elegeix ultradreta", ha reblat.