El líder del Partit Popular, Pablo Casado, ha tornat a carregar, de nou, contra la Llei de memòria democràtica. Aquest cop Casado ha assegurat que és un "atac directe" a l'esperit de "reconciliació" de la Unió Europea. La Llei, que pretén recuperar, salvaguardar i difondre la Memòria Democràtica amb el fi de fomentar la cohesió i la solidaritat, segons Casado "vol reescriure" una Transició que va ser "exemplar i modèlica".

"La denominada memòria democràtica no és només un intent d'estendre ombres sobre la nostra democràcia, sinó de qüestionar el fonament del projecte europeu mateix, que és la reconciliació i la concòrdia entre europeus, i amb les actituds i intencions que hi ha en aquesta iniciativa, la UE no existiria i sense ella Espanya no tindria futur", ha dit.

"L'experiència de la guerra"

En Casado ha fet aquestes declaracions després de la clausura d'una taula de debat sobre els valors constitucionals al Congrés dels Diputats, on ha demanat fer un "constitucionalisme militant" per "prendre les regnes del present". Segons Casado, en la mesura que "la Unió europea va ser una peça bàsica en el procés de democratització d'Espanya", la Llei de memòria històrica "afebleix" la posició de l'Estat dins de la UE, perquè "l'esperit que va atiar les primeres comunitats europees és el mateix que va atiar la nostra reconciliació nacional al voltant de la Constitució".

A més, ha manifestat que la Unió Europea va ser "un procés creat sobre l'amarga experiència de la guerra i del que va conduir la guerra", que segons el seu parer van ser "radicalismes, nacionalismes, populismes i violència política. Per això, segons el líder popular, "es pot teixir un vincle estret entre la Constitució de 1978 i l'europeisme, i per això la nostra transició és europeista, i qualsevol atac al seu esperit i al seu resultat pràctic és un atac directe a l'europeisme".

155 per Catalunya

Casado es va sumar a la defensa de la sentència del Tribunal Suprem (TS) que imposa que el 25% de les classes s'han d'impartir en castellà. En el seu to tradicionalment incendiari contra Catalunya, va oferir al PSOE els senadors populars necessaris per aprovar l'aplicació de l'article 155 en el cas que no s'acatés la sentència del Suprem. 

En mig de la polèmica concentració organitzada per la Guàrdia Civil i sindicats de la Policia Nacional per protestar en contra de la derogació de la llei mordassa, Casado es va dirigir als mitjans per exposar el seu pla per fer complir les ordres del Suprem: tornar a aplicar el 155.

El compliment de la sentència del TS està al centre del debat, ja que des del Govern de la Generalitat s'ha apostat per no canviar els projectes lingüístics. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va enviar una carta als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi.

 

Imatge principal: Pablo Casado atenent als mitjans de comunicació. ACN