Pablo Casado ha aconseguit una sortida mínimament digna. No dimiteix i continua com a president del Partit Popular un mes més. Això sí, també ha renunciat a presentar-se al congrés i, segons fonts del seu entorn, ha demanat al gallec Alberto Núñez Feijóo que sigui ell qui ho faci. Aquesta renúncia ha arribat de matinada, després d’una llarga i tensa reunió, que ha durat més de quatre hores, amb els barons territorials a Génova 13. Els mateixos barons que han assenyalat el president de la Xunta de Galícia com a futur líder del partit. Tècnicament, s'hi podrà presentar qui vulgui, però tothom mira cap al gallec, que no revela les seves cartes. Fins que no se celebri el congrés, Casado continuarà sent president.

La principal decisió, informada a través d'un comunicat, és la que Pablo Casado ha traslladat als presidents autonòmics del partit: no concórrer al pròxim congrés. També s'ha acordat, per unanimitat, que Casado continuï en el càrrec fins llavors i que el conclave se celebri els dies 2 i 3 d'abril. La coordinadora general del partit durant aquest periode serà la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, i el president del comitè organitzador del XX Congrés serà l'eurodiputat Esteban González Pons.

A la sortida de la reunió, Alberto Núñez Feijóo ha evitat revelar les seves cartes fins que no es convoqui el congrés, però no hi ha tancat la porta. De fet, ja ha estat l'assenyalat per la resta de barons. El president gallec s'ha limitat a dir que "hem sortit amb un partit normalitzat fins al congrés" i que "el PP continua garantint l'alternància política a Espanya", que és "bo per a la democràcia espanyola".

Abans de reunió amb els barons del partit (líders autonòmics del partit, per deixar-ne fora Isabel Díaz Ayuso), Pablo Casado s’ha reunit a soles amb el president Alberto Núñez Feijóo, que durant les últimes hores s’ha anat situant com l’home de consens per agafar les regnes del partit. Els plans de Casado passaven per presidir el partit fins al congrés, però abans ha volgut escoltar el dirigent gallec i els barons. I la trobada ha estat tensa, per la resistència a deixar per escrit la renúncia.

Ja en arribar a Génova, tots els barons han anat aclamant Feijóo com a futur líder del partit. La càntabra María José Sáenz de Buruaga ho ha verbalitzat clarament: “Aquest episodi té un únic desenllaç. S’ha de fer un pas al costat (…) Per mi la solució passa per Feijóo”. El basc Carlos Iturgaiz ha demanat al president de la Xunta “que es presenti i sigui el nostre president”, amb una candidatura única al congrés extraordinari. L’extremeny José Antonio Monago ha sostingut que “Feijóo té pes específic per donar tranquil·litat en aquests moments” i el castellanolleonès que “és un referent per a tots”. L’andalús Juanma Moreno ha anat amb més cautela, assegurant que no depèn d’una sona persona, però ha assegurat que “té una trajectòria que l’avala”.​ Semblava orquestrat.

Durant els últimes dies, el mateix Feijóo ha liderat les converses amb la resta de dirigents territorials del PP. Ha estat clau que la presidenta de la Comunitat de Madrid s’hagi tornat a descartar, assegurant que el seu “lloc” és Madrid, com ja va fer a la convenció a València. El nom del gallec torna a estar damunt la taula.

Comiat de Casado

Malgrat tots els rumors, Pablo Casado ha anat aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Tenia preguntes, com a cada sessió de control, per a Pedro Sánchez. Però no han passat ni deu minuts entre l'entrada i la sortida de l'hemicicle. De fet, el líder estatal del PP ha renunciat a la rèplica al president del govern espanyol. A mitja pregunta, s'ha aixecat de l'escó i ha marxat, acompanyat dels seus pocs fidels: Pablo Montesinos, Antonio González Terol i Ana Beltrán. Irònicament, després de la seva primera i única intervenció, l'ha aplaudit tot el seu grup parlamentari. El mateix grup parlamentari que l'ha abandonat en les últimes hores per demanar un congrés extraordinari. Molt sol i amb aire de comiat.

Sense Ayuso

Aquest vespre han estat citat líders autonòmics del partit, inclosos els presidents Alberto Núñez Feijóo, Alfonso Fernández Mañueco i Juanma Moreno. Una fórmula improvisada per Génova —només els qui presideixen la formació a nivell regional— que ha permès excloure'n Isabel Díaz Ayuso, que no presideix el PP de Madrid. Si es convoqués el comitè autonòmic, òrgan que sí que està recollit als estatuts, sí que podria assistir-hi la presidenta de la Comunitat de Madrid. Ayuso ha optat per un altre pla: assistirà al Wanda Metropolitano, al partit de Champions que disputen l'Atlètic de Madrid i el Manchester United.