El líder del PP, Pablo Casado, ha fet aquest dijous una crida a altres partits i a tota la societat civil per "sumar voluntats" i impedir "la definitiva desnacionalització d'Espanya" i la seva "desarticulació", una cosa que va més enllà d'"evitar la secessió" d'un territori com Catalunya.

Ho ha dit en un acte organitzat al Congrés pel grup popular, en el qual també han participat la fundadora d'UPyD, Rosa Díez, objecte d'insistents elogis per part de la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo; l'escriptor Álvaro Pombo; i la presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, Ana Losada.

A la sala hi havia diputats i senadors del PP, membres i antics càrrecs, així com el que va ser fundador de Vox, Alejo Vidal-Quadras; i per altres partits, únicament el diputat de Cs Roberto Hernández, atès que Vox va optar per no enviar ningú.

Crítiques a "l'esquerra"

En la clausura de l'acte, el lema del qual ha sigut "Espanyols en defensa del que és comú", Casado ha exhortat a "impedir que per satisfer l'atavisme d'uns quants ens arrabassin la ciutadania de tots" i ha retret a "gran part de l'esquerra" la seva contribució a la descomposició territorial d'Espanya a partir del 2004.

D'aquesta manera, el president popular ha acusat l'esquerra d'haver-se tirat "als braços" dels que "patrocinaven les narratives més radicals" i de "festejar" el nacionalisme, posant en marxa "un procés de deteriorament galopant" que no és "espontani", perquè, ha dit, suposa l'"atac combinat contra tot el que és la contribució a l'èxit de l'Espanya contemporània".

El retorn de Rosa Díez

Per la seva banda, Rosa Díez ha agraït la invitació del PP a una "espanyola sense partit" la tasca de la qual ha reivindicat al llarg de la seva trajectòria política ―al PSE i després a UPyD― davant el nacionalisme. Díez ha lamentat que ja no existeixin "espanyols que parlin en nom d'Espanya", però s'ha mostrat convençuda que amb "maduresa cívica i paciència" vencerà la democràcia perquè "no ens podem permetre el luxe de no guanyar".

rosa diez pablo casado - efe

El seu antic company a UPyD, Álvaro Pombo, ha llegit un llarg escrit titulat "La pàtria i les pàtries", en el qual ha denunciat la pràctica a Catalunya del "nacionalisme episcopal" per la incorporació de la religió a la política, després de recitar i comentar el "Soneto a Córdoba" de Góngora.

Han parlat a més el president del PP català, Alejandro Fernández, que ha comentat que Pedro Sánchez torna a practicar de nou el "tripijoc" amb el nacionalisme, i l'activista Ana Losada, qui ha denunciat l'"adoctrinament" en els col·legis públics de Catalunya.

Álvarez de Toledo ha descrit la convocatòria com un acte "contra el vell caïnisme espanyol" i a favor de la convivència i ha anunciat que n'hi haurà més, però ha negat que el seu propòsit sigui promoure la "refosa" del centredreta: "Som militants de la democràcia, de la Constitució i d'Espanya abans que de qualsevol partit polític".