El president del PP, Pablo Casado, ha llançat una "proposta de futur" per afrontar la crisi a Catalunya que passa per una aplicació de l'article 155 que es faci "immediatament i amb la durada necessària", i tot això "sense esperar" la posició del PSOE ni de Ciutadans.

Així ho ha dit en la seva intervenció en el XIV Congrés del PP de Castella-la Manxa que ha servit per renovar el lideratge del partit en la persona de Francisco Núñez. Ha explicat que l'aplicació d'aquest 155 hauria de servir per "recuperar el control" a Catalunya i que l'Estat assumís les competències de la policia autonòmica, les institucions penitenciàries i la televisió, entre altres.

"Perquè l'Estat torni a recuperar el control necessitem que l'educació es recuperi, que els Mossos no rebin ordres il·legals, que no hi hagi propaganda a la televisió i que les institucions penitenciàries no estiguin al servei del que volen els presos", ha dit Casado, que ha fet extensiva l'acció d'aquest hipotètic 155 a "evitar que hi hagi malversació de fons públics per segmentar els nens als esbarjos o catalogar funcionaris i jutges per la seva ideologia".

Per a Casado, el 155 "és urgent" i l'any passat "es va activar només per convocar eleccions per l'exigència de Ciutadans i sense ocupar aquestes competències perquè així ho va demanar el PSOE". Per això, ha afirmat que el compromís del PP és, quan arribi al govern, aplicar el 155 "sense esperar ni Cs ni el PSOE i posant ràpidament ordre a Catalunya". 

Lamenta els "privilegis" de les presons catalanes

Pablo Casado s'ha fet ressò de la informació per la qual Oriol Junqueras i la resta d'independentistes a la presó preventiva haurien obtingut "privilegis" una vegada arribats a presons catalanes.

"Ahir vam saber que a Espanya no tots els presos són iguals. Que hi ha presons de primera i de segona, i presos de primera i de segona. Que hi ha un govern que fa uns mesos va decretar el trasllat dels presos colpistes a Catalunya i que el que volien era tenir una presó feta a mida", ha dit.

Així, ha criticat que ara aquests presos tinguin "una presó feta a mida", i mentre el Parlament català "està tancat" a les presons hi ha "jornades de portes obertes". "I això no ho tolerarem", ha afirmat, per insistir que amb el 155 que proposa el seu partit es recuperarien les competències de les institucions penitenciàries catalanes.

En la seva opinió, que hi hagi distinció de classes entre els presos "només passa en les dictadures on els dissidents són més mal tractats o en els narcoestats on els narcos compren un règim penitenciari millor". "Jo no vull que a Espanya passi com ha passat en repúbliques bananeres que, segons el pres, hi ha règims diferents", ha dit el líder del partit de l'oposició. El "pitjor" segons el dirigent popular és que el Ministeri d'Interior "se'n renta les mans i diu que no és la seva responsabilitat". "Llavors per què els van traslladar a Catalunya?", s'ha preguntat.

"Galifardeus cridant 'Visca Terra Lliure'"

Continuant amb les seves receptes per a la situació a Catalunya, proposa "tipificar el referèndum il·legal" perquè hi hagi "sancions penals" en cas de repetir-se un 1-O. "Amb això ens hauríem estalviat disgustos".

Modificar la llei d'Acció Exterior per poder tancar "ambaixades i oficines comercials de nacionalistes" o modificar la llei de partits polítics "perquè cap formació tingui diners públics per encoratjar la violència" són unes altres de les propostes de Casado sobre aquest tema.

"Perquè no vegem pancartes que diuen ViscaTerra lliure, organització terrorista que va assassinar empresaris. Això va ser Terra Lliure i ara tenim galifardeus cridant això mentre donen cops de puny a la cara. Això no es pot tolerar", ha dit.