El president del PP, Pablo Casado, ha protestat aquest dimecres a l'hemicicle del Congrés per les al·lusions "ofensives" al Rei que, segons el seu parer, s'han sentit durant la sessió de control al Govern i ha exigit a la presidenta de la cambra, la socialista Meritxell Batet, que intervingui en l'assumpte, però ella ha insistit que els discursos de ses senyories s'emmarquen dins de la "llibertat d'expressió" i el que sí que ha aconsellat a tots és "contenció i educació".

 

L'intercanvi d'opinions entre Casado i Batet ha tingut lloc després del torn de preguntes al govern espanyol i de la batussa que s'ha generat en alguns moments, especialment quan s'esmentava la Corona.

El líder del PP s'ha referit expressament al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que minuts abans havia assegurat que a Felip VI l'havia votat Franco i que és el diputat 53 de Vox.

 

No "es pot agredir a les institucions de l'Estat amb la complicitat del govern, no tot s'hi val. Ja n'hi ha prou, senyora presidenta", ha clamat el líder del PP.

“Al Rei el va votar un espanyol”

Moments abans, Rufián ha encès el Congrés dels Diputats quan ha preguntat al ministre de Justícia pel paper de les institucions de l’Estat. El punt més calent ha estat quan el portaveu d’ERC s’ha referit a la Casa Reial, equiparant-la amb l’extrema dreta. “Vox té desgraciadament aquí 52 diputats, però en total en té 53, perquè en té un a la Zarzuela”, ha etzibat el diputat independentista. També ha replicat a Pablo Casado amb una foto de Franco i Joan Carles I: “Al Rei el va votar un espanyol”.

Rufián ha fet saltar la bancada de la dreta, i ha provocat interrupcions quan ha preguntat com ho farà el govern espanyol perquè totes les institucions de l’Estat “respectin els valors democràtics més essencials”.