El líder del PP, Pablo Casado, ha advertit que l'autogovern a Catalunya és "difícilment ampliable" ja que al seu parer "no hi ha més matèries per descentralitzar" a Espanya que les competències que ja tenen les comunitats autònomes. Casado ha replicat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no hi pot haver "cap consulta" a la societat catalana sobre autogovern "que no passi per la ruptura de la igualtat amb la resta d'Espanya". Sánchez ha apostat per celebrar un referèndum sobre l'autogovern amb un nou Estatut per a Catalunya.

El líders dels populars ha exigit al president espanyol que expliqui "de manera immediata" si ha pactat amb els independentistes una consulta d'autodeterminació a Catalunya. Casado ha suggerit que el que li ha passat avui a Sánchez és que "el seu subconscient li ha fet una vegada més reconèixer el que ha pactat sota la taula" amb els independentistes, perquè sortís endavant la seva "vergonyant" moció de censura. Si és així, ha apuntat, "que ho digui".

Albiol replica

De la seva banda, el president del PP català, Xavier García Albiol ha negat que es pugui celebrar la consulta perquè l'autogovern "ja existeix" i ha considerat que la iniciativa de Sánchez "evidencia" un gran pacte "ocult" amb el president Torra i Puigdemont per "qüestionar la sobirania espanyola" i "guanyar" temps a la Moncloa.

En roda de premsa, el líder del PPC ha avisat Sánchez que "juga amb foc" en crear expectatives a l'independentisme. De fet, Albiol ha pronosticat que Torra i Puigdemont "no es conformaran" i voldran jugar "les cartes" fins el final.

"Si Sánchez creu que Puigdemont i Torra es conformaran amb un Estatut que no contempli el dret a l'autodeterminació és que viu en un altre planeta. Està vivint a Mart i no s'adona de què va la pel·lícula", ha ironitzat.