L’ona expansiva del cas Palau amenaça d'obrir una nova esquerda en la cohesió del Govern. La tensió al voltant d'aquest assumpte ha anat pujant d’intensitat en qüestió d’hores des que va transcendir que divendres la Conselleria de Cultura va votar en la reunió del Consorci del Palau en contra que la Generalitat exercís l'acusació contra CDC per l'espoli de Fèlix Millet i Jordi Montull. El creuament públic de declaracions entre els dos socis de Govern va desembocar en l’anunci d’ERC que aquest dimarts els seus consellers posaran el tema damunt la taula del Consell Executiu. El malestar entre republicans i demòcrates va penetrar també en l'habitual reunió dels dilluns de la direcció del grup parlamentari de JxSí, on es va fer evident la disparitat de criteris.

Aquesta és la primera fissura que es dibuixa en les parets del Govern des que fa poc més de tres setmanes tots els seus membres van signar el compromís amb el referèndum per segellar les esquerdes aparegudes al voltant de l'estratègia sobre el full de ruta independentista. Malgrat tot, des de l'executiu es mostra la confiança que tot plegat quedi circumscrit a una polèmica entre els partits i no afecti el Govern.

El projectil que va obrir el debat públic va arribar des de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser una piulada del tinent d’alcalde Jaume Asens referint-se al fet que en la reunió de divendres del Consorci del Palau, el conseller de Cultura, Santi Vila, votés en contra d’incloure CDC a l'acusació. Asens va interpel·lar directament ERC sobre el tema. “Què opina ERC?”, va interrogar.

I ERC va respondre. Ho va fer la secretària general del partit, Marta Rovira, també a través de les xarxes socials. Rovira va assegurar que Esquerra vol anar fins al final en aquest cas, i va advertir la conselleria de Cultura que s’ho hauria de repensar. “L’autonomisme ha mort!”, reblava el tuit. Aquestes darreres paraules feien referència indirecta a Vila al qual el número dos del PDeCAT, David Bonvehí, va descriure com a "candidat autonomista" en una polèmica reunió amb quadres de la formació que es va filtrar a la premsa.

El tuit de la dirigent republicana va impactar a la seu del PDeCAT sorollosament. No va passar per alt la càrrega contra el conseller de Cultura. Tampoc el fet que la secretària general dels republicans va trigar hores a respondre i no va ser per tant una reacció a cop calent, sinó prou meditada.

El mateix conseller va sortir a replicar Rovira dilluns a primera hora en declaracions a Catalunya Ràdio. Vila va advertir que la decisió no era política sinó processal i que va ser aconsellada pels serveis jurídics. Poc després seria la coordinadora del partit, Marta Pascal, qui sortiria al pas de les declaracions de Rovira. “El Govern és únic i solidari i pren les decisions conjuntament”, va advertir a Esquerra.

A la mateixa hora, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, mostrava la contrarietat del seu partit pel fet que els consellers republicans no haguessin estat informats sobre la posició que l’Executiu defensaria en la reunió del Consorci del Palau. Sabrià va deixar clar que els consellers d'ERC plantejarien el tema a la reunió del Govern d’aquest dimarts i va apuntar que si es plantegés alguna moció en relació a aquest al Parlament, ERC votaria a favor d’incloure CDC a l'acusació.

Davant el ressò aconseguit amb el tuit del tinent d’alcalde, des del consistori barceloní es va fer un nou gest. A mitja tarda, l’alcaldessa, Ada Colau, va enviar una carta al president, Carles Puigdemont, reclamant-li la convocatòria d'una reunió urgent del patronat del consorci per replantejar la posició en relació amb l'acusació contra CDC.

WhatsApp Image 2017 05 15 at 20.10.22

La reunió del Govern serà el primer termòmetre per mesurar si realment la polèmica queda en una enganxada entre partits o afecta la cohesió de l'executiu.