El cas Mediador s’embolica i pot tenir efectes no desitjats per a un PSOE que intenta que aquest afer no el continuï esquitxant. Ara, però, sobre la qüestió ha posat el focus el Parlament Europeu, i aquest afer domèstic amenaça de convertir-se en un assumpte d’interès internacional. La presidenta de la comissió de Control Pressupostari de l’Eurocambra, l’alemanya Monika Hohlmeir, ha reclamat aquest dijous per carta a la Comissió Europea que investigui si fons europeus s’han vist implicats en el cas Mediador.

La missiva ha estat enviada a les oficines del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, i del comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, segons ha informat l’agència Europa Press. Hohlmeier ha advertit que apareixen notícies “preocupants” a Espanya sobre l’execució de determinats projectes a les illes Canàries on adverteix que “hi podrien estar en joc fons de la UE”.

Es dona la circumstància que Hohlmeier va viatjar a Madrid a finals de febrer al costat d’una delegació d’eurodiputats per examinar l’execució dels fons europeus per a la recuperació després de la pandèmia. La presidenta de la comissió de Control Pressupostari ha fet servir la missiva per subratllar l’èxit de la missió, en la qual ha dit que la contribució de la Comissió va ser “molt apreciada”.

Després de la visita a Espanya, l’alemanya va concloure que no hi havia indicis de “frau o infracció” en els fons desplegats i va assegurar que no hi havia perspectiva de “tallar-li l’aixeta” a Espanya. Però ara, en aquesta nova carta als comissaris, adverteix que les informacions dels mitjans de comunicació són preocupants pel que fa a determinats projectes a Canàries, “en els quals podrien estar en joc fons de la UE i, més concretament, del fons de Recuperació i Resiliència”.

Reclamen una investigació 

Hohlmeier ha demanat a l’executiu comunitari que expliqui si s'han vist implicats fons de la UE i en quina mesura, i com pensa Brussel·les fer un seguiment del tema. També ha animat, a més, a portar les conclusions aviat davant de la comissió parlamentària que presideix ella.

El cas Mediador suposa una sèrie d’investigacions al voltant d’una trama corrupta que esquitxa la Guàrdia Civil a Canàries i també exsocialistes. Un general està empresonat per la suposada trama de suborns. Altres membres de la benemèrita estan sent investigats per suposats tractes de favor i l’afavoriment de contractes en obres en casernes.

Recentment, el Congrés espanyol ha rebutjat crear una comissió d'investigació sobre el cas Mediador que demanava el PP. Aquesta comissió es va tombar amb l'acord el PSOE, Podemos i ERC, a canvi d'accelerar la Comissió Catalunya i crear-ne una de nova sobre la suposada corrupció a la Guàrdia Civil l'anomenat cas Quarters que ha emergit arran de les activitats de la trama de l'exdiputat del PSOE Bernardo Fuentes Curbelo, Tito Berni. El PSOE intenta que el cas no es vinculi exclusivament a l'exdiputat socialista i que afecti el partit.