El secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, ha acordat aquest dimecres el cessament a la destinació per "pèrdua de confiança" del coronel José María Tienda com a cap de la Comandància de Santa Cruz de Tenerife per la seva implicació en la investigació d'un jutjat de Madrid per les obres en diverses casernes i la seva possible relació amb un empresari canari que apareix al sumari del 'cas Mediador', informa l'agència Europa Press aquest dimecres. Segons fonts de la Guàrdia Civil que cita l'agència, la decisió s'ha adoptat a instàncies del general en cap de la Guàrdia Civil de les Illes Canàries, i ha estat ratificada per la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. El cessament es recull a l'Article 83 de la Llei de Règim de Personal de la Guàrdia Civil i a l'Article 62 del Reglament de Destinacions del Cos i ha estat motivat per la investigació d'Afers Interns sobre obres a diverses instal·lacions de la Guàrdia Civil.

En la decisió s'ha tingut en compte la investigació d'Afers Interns que està judicialitzada en un jutjat de Madrid sobre presumptes irregularitats en obres a diverses instal·lacions de la Guàrdia Civil, entre les quals hi ha la Comandància de Tenerife, segons la informació de l'agència Europa Press.

També s'ha tingut en compte que hi va haver obres que es van realitzar contractant amb el mateix constructor, així com la seva presumpta relació amb un empresari investigat, cosa que es considera que pot influir en el "descrèdit de la Guàrdia Civil".

Per a la Guàrdia Civil aquesta situació "pertorba" l'operativitat de la comandància i genera desconfiança envers la seva tasca, independentment de la transcendència penal o administrativa que pugui tenir.

Destitució per pèrdua de confiança

Les citades fonts assenyalen que un cap de comandància ha d'exercir el comandament i lideratge i ser exemple per als seus subordinats i per a la societat a què serveix, i en aquests moments, ateses les circumstàncies, això no es dona i ha motivat la pèrdua de confiança.

Segons ha informat Europa Press aquest dimecres, un informe elaborat per Assumptes Interns de la Guàrdia Civil revela que entre el 2008 i el 2019 tretze unitats territorials d'aquest cos van adjudicar obres a empreses administrades per Ángel Ramón Tejera de León --empresari que apareix al sumari del cas Mediador com a persona vinculada al general investigat Francisco Espinosa-- per valor de més de 3,3 milions d'euros, i que malgrat constar com acabades algunes no van ser executades o van ser realitzades parcialment, "cosa que pogués ser constitutiu dels delictes de falsedat en document oficial, falsedat en document mercantil i malversació".

Es dona la circumstància que l'empresari, conegut amb l'àlies de 'Mon', apareix diverses vegades en el sumari del cas 'Mediador' com a participant en reunions en què hi havia els caps de la trama, entre ells el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa i el que va ser director general de Ramaderia del Govern canari Tahiset Fuentes.