El Govern respondrà demà de manera conjunta les tres cartes que la vicepresidenta Carme Calvo, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el ministre de Foment, José Luis Ábalos, han enviat al vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers d’Interior, Miquel Buch, i Política Territorial, Damià Calvet.

Fonts de l’executiu asseguren que la resposta serà conjunta i es farà pública demà en la reunió del Consell Executiu. Fonts del Govern consultades han expressat la sorpresa pel to i el contingut de les missives i asseguran que la reposta tindrà una "fons jurídic important".

Les tres cartes es refereixen als fets que s'han produït aquest cap de setmana a Catalunya amb els talls d'autopistes i aixecament de barreres, reclamen explicacions i adverteixen sobre les conseqüències i sobre la repetició d'aquests fets.

La carta del ministre Grande-Marlaska assenyala a més que tot i ser presents al lloc dels fets, el Cos de Mossos “no ha exercit la seva funció de garantir el manteniment de l’ordre públic, la seguretat del trànsit, la llibertat del desplaçament dels ciutadans i la normal gestió de les autopistes”.

Davant d’aquesta situació requereix perquè actuï davant esdeveniments que provoquen alteració de l’ordre públic. “En cas contrari, per exigència de la superior responsabilitat en el manteniment de la preservació del lliure exercici dels drets i llibertats i del manteniment de la seguretat ciutadana que correspon al Govern, s’ordenarà la intervenció de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, quan procedeixi i en termes de proporcionalitat i necessitat”, adverteix.

La vicepresidenta Calvo exposa la inquietud per les situacions que s’han produït a Catalunya i demana explicacions al vicepresident Aragonès. “Aparentment ha existit un abandonament de les funcions que té atribuïdes aquest govern, amb conseqüències tant de caràcter econòmic i social com per a la seguretat pública”, s’adverteix.

Pel que fa la missiva d’Ábalos, expressa el seu “més profund malestar”. “Et recordo que, en el marc competencial vigent, correspon a la Generalitat promoure les accions que permetin el pacífic i ordenat ús de les infraestructures”, adverteix a més que s’adoptaran les “mesures necessàries perquè les reclamacions de responsabilitats patrimonial que puguin presentar els afectats per l’actuació dels responsables directes dels fets, es tramitin amb la major diligència”, avisa.