El president de la Generalitat, Quim Torra, el president a l'exili, Carles Puigdemont, i cinc líders independentistes més afirmen aquest dijous en una tribuna al diari francès Le Monde que la situació a Catalunya requereix una "solució política" basada en l'alliberament dels presos, la democràcia, el retorn dels "exiliats" i l'autodeterminació.

L'escrit està signat també pel president del Parlament, Roger Torrent, i els expresidents del Parlament Carme Forcadell, Ernest Benach i Joan Rigol. "El diàleg, la democràcia i l'autodeterminació són l'única manera de trobar una solució", diuen en el manifest publicat pel principal diari francès.

Le Monde carta conjunta

"Ignorar la voluntat del poble català, empresonar dirigents polítics i socials, i recórrer als jutges per resoldre una qüestió purament política, com ha fet fins ara l'establishment espanyol, és la recepta del desastre que vivim actualment a Catalunya", consideren.

Els signants al·leguen que amb la sentència del Tribunal Suprem de penes d'entre 9 i 13 anys de presó s'ha volgut condemnar els líders del procés "per haver donat als catalans la possibilitat de decidir el seu propi futur mitjançant un referèndum i per haver-se atrevit a qüestionar el bé més sagrat de tots: la unitat d'Espanya".

Segons el comunicat conjunt, la sentència, "amb el suport polític del govern espanyol, representa un cop dur per a la qualitat democràtica d'Espanya i una violació dels compromisos internacionals en matèria de drets humans i civils". Per als set polítics, la UE haurà de decidir durant els pròxims dies si opta per "defensar els principis del dret internacional" o per posicionar-se del costat d'Espanya i acceptar que Estats membres "puguin violar les llibertats fonamentals".

Acció exterior

La seva tribuna reclama rellançar un "vertader diàleg", amb ajuda de "tercers països" en cas que calgui.

En un editorial publicat avui també per Le Monde, aquest diari considera que la sentència ha estat "molt severa" i que, "lluny d'aportar solucions a la qüestió catalana, no fa més que reforçar la desconfiança en Madrid i serveix de pretext als radicals".