El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va remetre el 24 de febrer una carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la qual manifestava la seva disposició a "exposar-li personalment" l'objectiu de la plataforma. En la carta, Elena aclareix que l'objectiu del Pacte és "formalitzar un diàleg constructiu" per aconseguir un pacte entre l'administració central i la catalana.

"L'objectiu no és un altre que formalitzar un diàleg constructiu que culmini en un acord entre el Govern central que vostè presideix i el Govern català que possibiliti la consulta demandada per una gran majoria de la societat catalana", explicita la missiva signada pel coordinador.

En el document Elena explica com el 6 d'octubre del 2016, al debat de política general, es va aprovar una resolució per la qual el Parlament insta el Govern a impulsar les accions que facin possible un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, prèviament acordat amb el Govern central.

Recorda que aquesta resolució, que va obtenir 73 vots de la càmera, amb 10 abstencions, impulsava la creació d'una taula política i social, representativa d'entitats i de partits polítics catalans "compromesos amb el dret de Catalunya a decidir el seu futur polític" i que es va constituir el 23 de desembre amb el nom de Pacte Nacional pel Referèndum.

En aquest ple, també es va aprovar una resolució que demanava el referèndum unilateral, però que no va obtenir tant suport com la que va il·luminar el Pacte Nacional pel Referèndum i que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

En la carta, al costat de la signatura d'Elena, apareixen els noms de la resta de membres de la coordinadora de la plataforma -Maite Arqué, Jaume Bosch, Itzíar González, Francesc de Dalmases, Carme Porta, Francesc Pané i Carme-Laura Gil- i el coordinador exposa a Rajoy que se'ls va encomanar la redacció d'un manifest, que impulsi la proposta de la consulta pactada i que li adjunta en la missiva.

La plataforma també té com a objectiu cercar adhesions al manifest i les últimes xifres recollides a principi de maig ascendeixen a 400.000.