Dimarts, 26 de febrer del 2019

Comencem la tercera setmana de judici. Avui és el torn del Jordi Cuixart i de la Carme Forcadell. Amb ells acabem els interrogatoris dels acusats i iniciem les declaracions dels testimonis.

Fem un balanç positiu d’aquests primers dies. Som conscients que encara queden moltes sessions per endavant i que intentaran recuperar el relat de la violència i la malversació. Les declaracions dels testimonis de la Guàrdia Civil i del CNP seran importants, i no tinc cap dubte que vindran amb la lliçó apresa.

Abans de dos quarts de nou ja som al Suprem. La sessió s’ha avançat mitja hora. L’acusació popular, representada per Vox, no assisteix a la declaració d’en Cuixart. La sala està concorreguda. He pogut veure el president Torra i les conselleres Vergés i Chacón, també el Ferran Mascarell, el Joan Mena, el Carles Riera, l'Ana Surra, el Josep Lluís Cleries, el Roger Español...

El Jordi ha començat fent una explicació dels orígens i de la història d'Òmnium Cultural, dels seus objectius i activitats. Ha recordat que l'entitat va ser clausurada l'any 1963, durant el franquisme. Sobta el gran desconeixement que té la fiscalia del teixit associatiu català. El Jordi els ha recordat que Òmnium té 140.000 socis i que és l'entitat cultural amb més associats a Catalunya i a Espanya.

Un dia més hem pogut comprovar la feblesa de les proves. I com s'agafen a petits detalls, a vegades irrisoris, per sostenir les acusacions dels fiscals. El Jordi ha fet una ferma defensa dels drets fonamentals, del dret de manifestació, del dret a l'autodeterminació. Visionem unes imatges de la concentració de la rambla Catalunya el 20 de setembre. Hi veiem en Cuixart demanant actituds cíviques i no violentes als concentrats, i reclamant que s’aïlli qualsevol expressió de violència.

Tornem a sortir satisfets de la seva declaració i seguim sense entendre què hi fem, a la presó.

 

Joaquim Forn i Chiariello

Tribunal Suprem, Madrid, 26 de febrer del 2019