Laura Borràs i Anna Erra, perills per a la democràcia. Aquest és el missatge que ha volgut enviar avui el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, al Parlament. Durant la seva interpel·lació al Govern sobre la suposada parcialitat de les institucions públiques catalanes, Carrizosa s'ha referit al llibre 'Com moren les democràcies', en què s'al·ludeix als "moviments populistes que menyspreen la democràcia representativa i deterioren el sistema democràtic des de dintre". "Com feia Donald Trump i com ho fa la presidenta del Parlament, la Generalitat i l'alcaldessa de Vic", ha assenyalat en una intervenció especialment crispada.

 

El líder taronja ha aprofitat l'oportunitat per atacar Erra per haver rebutjat la petició de Ciutadans de col·locar una carpa a Vic en defensa de la sentència del TSJC que imposa el 25% de les classes en castellà. Fins i tot ha mostrat davant la Cambra catalana el document presentat per l'alcaldessa per a justificar davant els jutjats la decisió. Ha estat un moment especialment animat, perquè quan Carrizosa ha llegit el text, que feia referència a la voluntat d'evitar "moments de crispació, tensió i enfrontaments", molts diputats independentistes ho han celebrat amb aplaudiments, cosa que encara ha irritat més el taronja. "Quin greu defecte que aplaudeixin l'exclusió de la llibertat d'expressió", ha bramat.

 

Més enllà, ha criticat una llarga sèrie de situacions que, segons ell, evidencien que no existeix la neutralitat a les institucions públiques. En aquest sentit, ha lamentat que en desenes d'ajuntaments catalans no hi oneja la bandera espanyola, ja que es negligeix "la meitat de la població que no volen que existeixi, però que existeix". També ha mostrat diverses fotografies d'edificis de l'administració pública amb simbologia independentista a la façana, un comentari que ha aprofitat per recordar els "llacets" que tenia el diputat de la CUP Pau Juvillà i el president de la Generalitat Quim Torra "i que ara són inhabilitats".

En la seva rèplica, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que els diputats independentistes ja estan acostumats a les proclames "sense continguts" dels taronges, i els ha instat a no contribuir més a desprestigiar les institucions. I en la línia de la interpel·lació de Ciutadans, ha recordat que el Govern no és políticament imparcial. "No som neutres davant les injustícies, davant el patriarcat i el masclisme, davant el canvi climàtic, davant la corrupció i davant la precarietat laboral", ha avisat. I s'ha referit a Pau Juvillà, però en aquest cas per a defensar-lo, recordant l'existència dels "tribunals polititzats" que l'han inhabilitat. "Des del Govern sempre defensarem els drets i les llibertats", ha conclòs.