Diversos càrrecs electes de la CUP, entre els quals es troba el diputat al Parlament Dani Cornellà, han ocupat aquest dimecres unes oficines d’Endesa a Girona.

L'acció, que també ha estat duta a terme per alcaldes i regidors de la formació anticapitalista, té per objectiu denunciar l'augment del preu de la llum, que fa setmanes que bat rècords.

 

Cornellà ha denunciat que "mentre les grans empreses elèctriques nodreixen els seus consells d’administració amb antics càrrecs polítics, obtenen beneficis milionaris a costa d’especular amb drets essencials". En el cartell que llueixen els ocupants s'hi pot llegir: "Endesa ens roba".

El pla de la Moncloa, "insuficient"

Pel que fa a les mesures que ha pres el govern espanyol, el diputat les ha valorat com a "insuficients i temporals": "L’electricitat no pot ser objecte d’especulació, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per oligopolis energètics i s’enriqueixin amb l’empobriment de la majoria de la població".

D'aquesta manera s'ha referit Cornellà al reial decret llei aprovat el dimarts per la Moncloa que obliga les companyies elèctriques a tornar part dels beneficis extraordinaris que obtenen, ja que apliquen sobre les centrals no emissores el preu del gas, un import que l'Executiu calcula que puja a 2.600 milions d'euros.

En aquest sentit, la CUP insisteix que cal avançar cap a la plena sobirania energètica i assegura que el primer pas és impulsar una empresa energètica pública i aprofitar la transició energètica per planificar les renovables.

Per aquest motiu, els anticapitalistes consideren que "és urgent i necessari capgirar el model perquè la generació, el transport i la distribució de l’electricitat siguin públiques, transparents i democràtiques i per garantir l’accés democràtic a la població".

Rècord rere rècord

Després d'una pujada gairebé constant, avui el preu de la llum s'ha enfilat fins als 188,18 euros per MWh. D'aquesta manera, el preu de l'energia suma dos dies consecutius registrant un màxim històric després de pujar gairebé un 10% i deixar enrere els 172 euros d'aquest dimecres, d'acord amb les dades de l'operador del mercat elèctric designat (OMIE).

Una de les altres mesures importants d'aquest paquet és la rebaixa al 0,5% de l'impost especial sobre l'electricitat, que actualment està en el 5,1%. Cal recordar que és un tribut cedit als diferents governs.

 

Imatge principal: Càrrecs electes de la CUP a les oficines d'Endesa de Girona / Foto: CUP