A José María Aznar li va sortir la jugada rodona després d'assumir la presidència al govern espanyol, donar suport a la guerra d'Iraq i anar de cowboy amb George Bush. Quinze anys després continua conservant els seus lligams amb la dreta conservadora americana i als seus 68 anys ja acumula més de 3,5 milions de dòlars guanyats a través del gegant mediàtic de Rupert Murdoch.

Actualment, l'expresident popular té 68 anys i és conseller i president de la Comissió de Nomenaments i Govern Corporatiu de News Corp. Va ser fitxat l'any 2006 pel mateix Murdoch, de 90 anys, com a conseller independent de la 21st Century Fox i a partir del 2013 va canviar el càrrec a l'actual. Malgrat que l'empresa assegura que Aznar aporta "coneixement, experiència i una perspectiva internacional al consell", cal recordar que la mateixa assessoria contractada pels Murdoch, Institutional Shareholder Services, va recomanar als seus accionistes que no el renovessin per la "manca d'independència i transparència" del personatge. Tot plegat va quedar en paper mullat perquè Murdoch i els seus fills el van defensar.

Els beneficis d'Aznar

Així doncs, en el darrer exercici fiscal de la News Corp, Aznar va cobrar 284.164 dòlars, d'aquests, 108.500 en efectiu i 175.664 en accions. A través d'un càlcul que facilita el regulador borsari americà SEC, la deducció dona una acumulació de 3,57 milions de dòlars que equivalen a 3,16 milions d'euros. A més, cal tenir en compte que també ha percebut increments anuals. El darrer d'aquest 2021 ha sumat un 2,5% més respecte de l'any 2020, justificat per les despeses que ha comportat l'impacte de la covid-19".

Les feines d'Aznar

Des de la SEC també s'especifica que Aznar s'ha desvinculat de l'Institut Bussola, un lobby que contribueix a rentar la cara dels Emirats Àrabs Units des de Brussel·les. Fins ara, havia estat president del consell d'honor i ha deixat el càrrec aquest 2021, després de quatre anys. Per la seva banda, News Corp és un grup de comunicació dels més importants del món, propietari del The Sun, The Times o The Wall Street Journal.

En paral·lel, Aznar també assessora la minera Barrick Gold Corporation, la major companyia d'extracció d'or del món, des del 2011. I a través d'una societat a les Bermudes, és conseller d'Afiniti, empresa especialitzada en intel·ligència artificial on també ha col·locat el seu fill Alonso per dirigir la filial espanyola.

Com tots els expresidents del govern espanyol té dret a una sèrie de privilegis que estan regulats a l'Estatut dels Expresidents. D'una banda, té a la seva disposició dos funcionaris, compta amb un sou vitalici de 79.336 euros bruts a l'any i també té a la seva disposició un automòbil de l'Administració de l'Estat i l'escorta corresponent. Aquests beneficis són compatibles amb altres funcions o feines que vulgui tenir després d'abandonar la política.

Fotografia de portada: imatge de recurs de José María Aznar