Carpetada. La Fiscalia Superior de Catalunya ha decretat l'arxivament de les diligències d'investigació que va obrir per aclarir la persecució del llavors fiscal superior, Martín Rodríguez Sol, arran de la difusió, el gener passat, de noves notes dels papers de l'operació Catalunya, on va ser assenyalat per la policia patriòtica del PP. El fiscal superior, Francisco Bañeres, ha ordenat el tancament de la investigació, després que la policia espanyola, a qui li va encarregar la investigació, ha conclòs que “no s'infereix cap dada que permeti avalar la realitat dels seguiments esmentats, així com cap altre tipus d'actuació en relació amb Rodríguez Sol”, segons ha informat la Fiscalia Superior en un comunicat, aquest dimarts. El comissari general de la Policia Judicial, a qui la Fiscalia va encarregar les primeres indagacions, també afirma que l'Oficina d'Assumptes Interns de la policia espanyola, la capçalera del qual surt a la nota investigada, sosté que “no existeix constància d'assumpte o cap informació respecte de Rodríguez Sol, no trobant-se cap rastre d'actuacions policials en tal sentit”.

En concret, Martín Rodríguez Sol, que actualment continua destinat a la Fiscalia Superior de Catalunya, apareix en un document, amb l'encapçalament del Ministeri de l'Interior i de la Unitat d'Afers Interns de la Direcció General de la Policia, en què es proposa investigar els possibles “vincles entre el fiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol i el partit Unió Democràtica de Catalunya i les comissions gestionades pels advocats del citat partit”. El fiscal Rodríguez Sol va ser apartat del seu càrrec el març de 2013, després de posicionar-se a favor de la possibilitat que els catalans decidissin sobre el seu futur. El fiscal, a més, va obrir una investigació sobre la publicació d'informacions falses contra Artur Mas i Jordi Pujol, que finalment no va aconseguir tirar endavant, tot i que ara s'ha demostrat que ho va fer la policia dirigida pel ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz.

Citat a les agendes de Villarejo

D'altra banda, la Fiscalia detalla que la unitat policial comissionada posa de manifest que a les agendes del comissari jubilat José Manuel Villarejo, que estan intervingudes pel jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional, en l'anomenat cas Tàndem “es trobarien referències explícites a Rodríguez Sol”, al costat de moltes altres més persones i entitats. I per això, es conclou que es tanca la investigació fiscal, a l'espera de si afloren noves dades des del jutjat.

Certament, la Fiscalia no pot investigar quan una causa està judicialitzada, però el jutge del cas Tàndem, Manuel García-Castellón s'ha negat obertament a investigar res relacionat amb l'operació Catalunya. Fins i tot, va trigar més d'un any per respondre a la família Pujol Ferrusola i li va denegar la seva personació, tot i que també van ser investigats de forma il·legal per Villarejo i un equip policial, amb el vistiplau del govern de Mariano Rajoy, segons la nova documentació i testimonis.  Així, per ara, ni la Fiscalia ni cap jutjat ha acceptat processar cap responsable policial i polític per l'operació Catalunya. Per exemple, les querelles de l'expresident del Barça Sandro Rosell i de l'exconseller Jaume Giró, després de viure un periple judicial, jutges i tribunals sostenen que no hi ha prou indicis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!