La jutgessa Carmen Lamela, que va processar per sedició a l'Audiència Nacional el major dels mossos Josep Lluís Trapero i va instruir la causa del referèndum de l'1-O abans que passés al Tribunal Suprem (TS), ha pres possessió aquest migdia com a nova magistrada de la sala penal de l'alt tribunal. El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha presidit l’acte i ha actuat com a padrí de la magistrada Manuel Marchena, president de la sala segona, l'encarregada de jutjar el cas de l'1-O. 

Lamela, que va obtenir 13 dels 21 vots del ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), passarà a ocupar la plaça que ostentava l'ex-fiscal general de l'Estat José Manuel Maza, mort el passat mes de novembre durant un viatge de feina a l'Argentina. 

Causa contra Trapero

Es tracta de la jutgessa que ha instruït la causa íntegra que se segueix a l'Audiència Nacional contra l'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero i tres processats més per delictes d'organització criminal i sedició per la celebració del referèndum del passat 1 d'octubre i els incidents a les seus de la Generalitat al setembre.

Cuixart i Sànchez, a presó

A més, va ser la primera magistrada que va començar a instruir la causa de l'1-O abans que passés a mans del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El 16 d'octubre va enviar a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart perquè va considerar que les concentracions al capdavant de la Conselleria d'Economia no van ser pacífiques i que tenien la clara intenció d'impedir els escorcolls judicials.

Euroordre contra Puigdemont

També va dictar l'ordre europea de detenció i de crida i cerca nacional i internacional contra el president de la Generalitat Carles Puigdemont i quatre dels seus consellers, després que no es presentessin el novembre a declarar pels fets relacionats amb el procés sobiranista. I va acordar l'ingrés en presó incondicional als nou consellers catalans que sí que van comparèixer a l'Audiència Nacional, excepte per a qui va ser responsable d'Empresa, Santi Vila, que va deixar en llibertat després de pagar 50.000 euros.

El novembre passat el CGPJ li va atorgar la titularitat del Jutjat d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, en el qual feia dos anys que hi era com a substituta del fins llavors titular Javier Gómez Bermúdez, nomenat jutge d'enllaç a França.

Sandro Rosell

Durant aquell temps també ha instruït la causa que se segueix contra l'expresident del Barça Sandro Rosell per integrar una xarxa que es va apropiar, presumptament, de fons de la Confederació Brasilera de Futbol (CFB) pels drets de retransmissió dels partits de la seva selecció.