Després que la dreta hagi tornat a posar el crit al cel per la figura del “relator” en la taula de partits, el govern espanyol ha hagut de sortir a justificar-se públicament aquest dimecres perquè s'ha "magnificat" aquest fet. “No és un observador internacional, ni ve a mediar”, ha defensat la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo en una compareixença extraordinària des de la Moncloa. “Cal començar a pensar en quines sortides hi donem”, ha afegit.

Després que Pablo Casado hagi amenaçat amb una moció de censura per la figura del “relator”, i que Albert Rivera hagi exigit la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés, la vicepresidenta espanyola ha denunciat els pals a les rodes de l’oposició. “Les dretes radicalitzades no només no ajuden, sinó que fan tot el contrari”, ha lamentat. 

“No necessitem cap mediador ni negociador”, ha insistit Carmen Calvo, que ha indicat que ha de ser una persona que conegui bé la situació de Catalunya. El seu paper serà el de “convocar i organitzar”. Ajudarà a la “feina entre partits”, que serà “complicada”. No ha donat detalls sobre els noms que s’estudien per assumir aquest paper, que no seria remunerat. Ha circumscrit la taula de partits a les formacions d'àmbit català.

“No queda cap alternativa que trobar sortides”, ha defensat la vicepresidenta del govern espanyol. “Les conseqüències de fugir d’estudi són les que són i han produït els problemes que han produït”, ha sostingut. No obstant això, ha avisat que el dret a l’autodeterminació de Catalunya no té cabuda dins l’ordenament legal espanyol. "Es poden parlar de moltes coses però en la legalitat només se n'hi poden encabir unes quantes", ha explicat.

Calvo també s’ha vist oblidada a defensar-se de les crítiques d’alguns companys seus del PSOE, com Emiliano García Page, sobre la proposta del “relator”. Ha atribuït les acusacions a la “desinformació i desconeixement”, a que "no hem arribat a temps que tingués la informació correcta".