La vicepresidenta del govern espanyol i ministra d'Igualtat, Carmen Calvo, va ser una de les veus que va negociar amb el Partit Popular l'aplicació de l'article 155 i ara, en una entrevista a TV3, ha volgut deixar clar que el govern del PSOE "és molt diferent a l'anterior". Tot i admetre les diferències amb el govern de Rajoy, encarregat d'aplicar el 155, la ministra d'Igualtat ha assegurat que el president a l'exili Carles Puigdemont hauria d'haver convocat eleccions.

El govern espanyol i el PP han pactat que Manuel Marchena sigui el pròxim president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en substitució de Carlos Lesmes que esgota mandat al desembre, tot i això, la vicepresidenta espanyola no ho ha volgut confirmar a la televisió catalana. El que si que ha assegurat Carmen Clavo és que Marchena, que actualment és el cap de la sala que jutjarà l'1-O, s'hauria d'apartar del cas si esdevé president del CGPJ.

La vicepresidenta ha explicat que aquesta renovació va més enllà d’un canvi a la presidència i a la majoria del CGPJ, i implicarà també una nova manera de treballar. Per començar, perquè desapareixerà la Comissió Permanent i els 20 membres més el president tindran a partir d’ara “dedicació exclusiva”. 

“El poder judicial també és poder polític a l’Estat. Es nodreix de la nostra diversitat, i és bo que comencem una etapa nova que ha de ser una etapa millor”, ha afirmat la vicepresidenta, que ha apuntat que per al govern espanyol “l’important no és qui presidirà” el Tribunal Suprem, sinó “els que hi seran”. 

Calvo ha explicat que Espanya ve "d'una setmana complicada pels ciutadans pel que fa a la decisió sobre les hipoteques" però que això no ha fet que el Tribunal Suprem quedi desacreditat; "simplement s'ha fet un gir de posició complicat".

Tot i la insistència en les preguntes, Calvo no ha confirmat l'elecció de Marchena però ha subratllat que els nous membres del Consell General del Poder Judicial seran "molt bons professionals" i que el substitut de Lesmes l'escolliran entre aquests nous membres. 

Consell de Ministres a Barcelona

Fa una setmana, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir que preveia convocar la reunió del Consell de Ministres del divendres 21 de desembre a Barcelona; Calvo ha confirmat la informació. "El president vol fer visible la diversitat territorial traient el Consell de Madrid", ha explicat la vicepresidenta al mateix temps que ha assegurat que aquest seria un bon moment perquè Sánchez es trobés amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

La titular d'Igualtat ha confirmat que el seu executiu es relaciona "quotidianament amb la Generalitat" perquè "s'interessa pels problemes que ha heretat del govern anterior". En aquesta relació quotidiana amb el Govern es parla de pressupostos.

Calvo no entén de cap manera que els independentistes no vulguin votar a favor dels pressupostos de l'Estat que el PSOE ha pactat amb Podemos ja que assegura que "els pressupostos són el dia a dia de Catalunya". En la mateixa línia, ha recordat als partits independentistes que ja "han perdut sis mesos per formar Govern" i, per tant, els recomana votar els pressupostos.

Finalment, la ministra d'Igualtat ha dit als independentistes que la seva majoria al Parlament "no és social" i per tant "no poden dur a terme el projecte independentista", si més no, ha obert la porta a "obrir la Constitució per una reforma territorial".