La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, assegura que "un govern democràtic no treu els presos de la presó", i considera que l'executiu "no ha d'actuar perquè els líders del 'procés' surtin de la presó".

En una entrevista concedida a El Periódico, la vicepresidenta respon així a les reivindicacions que es fan des de l'independentisme, com el dret d'autodeterminació i l'alliberament dels sobiranistes empresonats.

"En un estat de dret cada poder es manté en el seu estricte àmbit de competències. No es pot demanar el que no és possible", insisteix Calvo, que també nega l'existència del dret a l'autodeterminació.

"Catalunya pot votar un canvi del seu Estatut en una encaix de la Constitució. No es pot continuar alimentant la idea que existeix el dret d'autodeterminació perquè no existeix. Ni les Nacions Unides el tenen previst més enllà que per a situacions de colonització", remarca Calvo.

La reforma de l'Estatut

En l'entrevista, Calvo defensa una reforma de l'Estatut com a única via per encarrilar la crisi política a Catalunya, encara que admet que la solució a aquesta crisi "no és fàcil". "Hem de recompondre alguns elements que es van fracturar en l'intent de Catalunya amb el seu Estatut. Aquesta via ha d'explorar-se. Hi ha una altra via de sortida? És que no n'hi ha. Els catalans tenen una majoria social que no és independentista, una majoria política en escons que els permet el govern i això ens col·loca a tots en l'obligació de treballar", diu.

"Caldrà recollir un punt on els catalans, votant la seva reforma de l'Estatut, en uns procediments normats, garantits i amb seguretat jurídica, controlin directament ells. Tots els mostrejos envien missatges clars: reforma de la Constitució, reforma de l'Estatut, millora del finançament," apunta Calvo, que afegeix que la proposta hauria "de sortir de Catalunya, amb diàleg entre els catalans."

Pel que fa al judici del procés, la vicepresidenta espanyola afirma que el govern espanyol "respecta" les qualificacions fetes per la fiscalia.