L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha dit aquest dilluns que sospita que el Tribunal Suprem li "traurà el tercer grau" i haurà de "tornar a entrar i passar les 24 hores a la presó". "Crec que no passaré el Nadal a casa", ha afirmat.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Forcadell, que disposa del règim de semillibertat però que està pendent de si el Suprem el revoca o no, ha reconegut que en el seu cas "no hi ha res segur".

Forcadell té subratllada al calendari la data del proper 28 gener, quan ja haurà complert "una quarta part de la condemna" i podrà tenir accés a "permisos que no depenen del Tribunal Suprem".

"Això és l'únic que tenim segur. De tota la resta no hi ha res segur, perquè es parla molt, però si hi hagués hagut veritable voluntat de fer-ho s'hauria pogut començar a fer fa molt temps", ha assenyalat Forcadell, en al·lusió a una possible concessió d'indults per als líders independentistes presos o una reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició. 

Govern en situació de "desgast"

Forcadell ha indicat que veu el Govern en situació de "desgast i descrèdit" perquè porta una "càrrega brutal de repressió i per la situació de pandèmia". Forcadell ha considerat que ja s'haurien d'haver celebrat eleccions a Catalunya i ha afegit que s'ha de fer el possible perquè es puguin celebrar. "El país ho necessita", ha conclòs. 

Forcadell veu una situació "molt difícil" de cara a les eleccions previstes per al 14 de febrer, no tant per la divisió de l'independentisme, sinó més aviat per la situació de pandèmia i la crisi econòmica.

"Vist en perspectiva, les eleccions ja s'haurien hagut de fer. Aquest govern està en circumstàncies excepcionals", ha defensat Forcadell tot recordant que el gener passat el mateix Torra va dir que el Govern estava desgastat.

Segons l'expresidenta, l'actual Govern està en situació de "desavantatge" en relació a altres governs. Però no ho ha atribuït a una manca de lideratges, ja que, segons l'expresidenta de la cambra, hi ha lideratges i consellers que ho fan bé. Tot i així, ha admès que el fet que no hi hagi president de la Generalitat per la "repressió" encara agreuja més aquesta situació.

Aragonès, un bon candidat

Forcadell ha lloat la figura del candidat d'ERC a les eleccions, Pere Aragonès, i l'ha qualificat de persona honesta, bona persona, preparat i amb experiència de govern. "Una persona vàlida per sortir d'aquesta crisi tan greu", ha resumit.

Preguntada per si farà campanya electoral, ha respost que el 14 de febrer "està molt lluny" i que en les seves condicions no sap ni on serà aquesta setmana. De totes maneres, ha augurat que per aquelles dates estarà a la presó.

Pel que fa a l'objectiu de l'independentisme de superar el 50% dels vots a les eleccions, Forcadell ha considerat que seria bo per a Catalunya per "reforçar-se com a país". No obstant, creu que la força per negociar un referèndum amb el govern espanyol no canviarà encara que s'aconsegueixi un 2% amunt o avall.