La Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat un recurs d'apel·lació en el qual demana al Tribunal Suprem que suspengui el tercer grau de l'expresidenta de Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa, després que el jutjat de vigilància rebutgés fer-ho.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el ministeri públic al·lega en el seu escrit que, d'acord amb la llei, la mera presentació de el recurs d'apel·lació contra la classificació penitenciària ha de comportar la suspensió automàtica del tercer grau.

Els nou líders independentistes condemnats a penes de presó pel Suprem tenen avalat pel jutjat de vigilància penitenciària al tercer grau que la Generalitat els va concedir a mitjan el passat mes de juliol, encara que als set presos de Lledoners se'ls va suspendre, a l'espera que el Suprem resolgui el recurs de la Fiscalia contra la seva classificació.

Conflicte de competències

El ministeri públic va presentar dilluns passat un recurs contra el règim de semillibertat de Bassa i Forcadell, en què demanava que, com a la resta de reclusos, se'ls suspengués el tercer grau mentre el Superm resol, però el jutjat de vigilància del qual depenen ambdues recluses -internes a Puig de les Basses i Wad Ras- va decidir mantenir-lo.

D'aquesta manera, les condemnades segueixen gaudint des de mitjans de juliol passat d'un règim de semillibertat que només els obliga a tornar al recinte penitenciari a dormir, de dilluns a dijous.

Per contra, el jutjat de vigilància que té encomanat el control de la presó de Lledoners, malgrat que també va avalar el règim de semillibertat atorgat, sí va accedir a suspendre a finals de juliol el tercer grau dels set polítics presos en aquest centre penitenciari.

En el recurs en què sol·licita al Suprem suspendre el règim obert de Bassa i Forcadell, la Fiscalia es remet a l'acte amb què el mateix alt tribunal va revocar la flexibilització del règim penitenciari de l'expresidenta del Parlament mitjançant el 100.2, en entendre que era "injustificable" perquè suposava un règim de semillibertat "de facto" sense haver complert ni una quarta part de la pena.

En aquesta interlocutòria, el Suprem es declarava també competent, com a tribunal sentenciador, per resoldre sobre els 100.2 atorgats a la resta de presos del procés, malgrat que els recursos contra la seva flexibilització penitenciària estaven inicialment en tràmit a l'Audiència de Barcelona.

Els presos de Lledoners estan a l'espera que el Suprem resolgui sobre els recursos de la Fiscalia i, mentrestant, tenen les seves sortides limitades sense el règim flexible de què gaudien en segon grau gràcies l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetia sortir per treballar, tenir cura de familiars i fer voluntariat.

De fet, diversos d'ells han presentat un escrit davant el Suprem en el qual l'urgeixen a resoldre ja els recursos sobre la seva classificació, que l'alt tribunal té a la taula des de fa mesos, al·legant que es troben en una "mena de llimbs penitenciari".