El president català, Carles Puigdemont, tindrà un paper transcendental en la configuració del nou Govern de la Generalitat encara que no sigui ratificat en el càrrec: el líder de Junts per Catalunya serà l'encarregat d'escollir els consellers del nou Executiu català, segons ha avançat la mateixa formació.

La proposta d'acord entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que la CUP ha transmès a les seves bases, proposa la creació d'un Consell de la República en què Puigdemont tingui un paper fonamental. A part, es preveu que avui s'aprovi la proposta de resolució que pretén legitimar el president, en la línia de crear una estructura a Brussel·les que treballi en paral·lel al Govern a Barcelona.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha assenyalat que Puigdemont tindrà la potestat d'escollir els consellers d'un Govern que ja està "dissenyat, definit i ben plantejat".

Sobre l'acord amb ERC, ha assenyalat que, malgrat ser de mínims, "continua sent un acord" i que en el camí de la negociació i el pacte, s'està aconseguint tornar la "il·lusió" al sector independentista en un moment complex per als partidaris de l'Estat propi.

Amb el president exiliat tan present, el portaveu de JxCat ha refusat parlar de la idea d'investir el seu número 2, Jordi Sànchez, que s'ha plantejat com a possible relleu a Puigdemont malgrat el seu empresonament preventiu. "Si jo defenso una legitimitat, la de Puigdemont, no tindria cap sentit que parlés d'especulacions", ha exposat Pujol.

Legitimar Puigdemont

Pujol no ha volgut avançar grans detalls del ple del Parlament d'avui, quan tot fa preveure que la majoria independentista reconeixerà la legitimitat del president Puigdemont i també, com ha sol·licitat la CUP, que es faci alguna menció a la declaració independentista del 27 d'octubre.

Sobre el contingut de la sessió parlamentària, que se celebrarà aquest matí a la cambra catalana, ha exposat que es pretén donar visibilitat al rebuig de l'independentisme a la intervenció espanyola de les institucions. I això es farà com si es tractés d'una "acta notarial".

"Reivindicarem el referèndum de l'1-O i denunciarem la deriva autoritària de l'Estat espanyol", ha avançat el portaveu, que ha assenyalat que la prioritat és no fer moviments que puguin despertar nous moviments dels de Rajoy: "No volem donar excuses a un estat repressor", ha sentenciat.