Des de la campanya del 21 de desembre de 2017 que Carles Puigdemont no oferia una roda de premsa a Catalunya. Llavors era candidat a president. Aquest dilluns ho ha tornat a fer, llaç groc i insígnia de president a la solapa, connectant per videoconferència amb la seu de l'Agència Catalana de Notícies, aquest cop en qualitat de cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees. 

Tan bon punt ha començat, un primer anunci. Important. Preguntat per si deixarà el seu escó al Parlament de Catalunya si és escollit al Parlament Europeu, el president ha explicat que "la meva intenció és agafar l’acta d’eurodiputat" i ha defensat que "ho entenc com una continuïtat d’una responsabilitat que vam assumir quan vam arribar a l’exili". Això vol dir, segons les seves pròpies paraules, "no quedar-me quiet, moure'm, viatjar, reunir-me amb líders polítics i amb mitjans de comunicació i ho seguiré fent". I això implica que abandona qualsevol esperança de ser restituït com a president. 

Puigdemont ha estat rotund, "tinc immunitat? Sí; m’habilitaria per poder completar tots els tràmits que marca la LOREG? Sí; serà possible? Dependrà de l’Estat espanyol". En aquest sentit ha reconegut que la qüestió pot acabar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i ha advertit a l'Estat espanyol que "li convindria respectar les regles de joc de la UE". La gran incògnita segueix sent, per tant, com materialitzarà la seva entrada a l'Eurocambra

Sobre les seves intencions de perseverar en l'intent de ser investit president de Catalunya, ha deixat clar que "jo no he renunciat mai a ser president", però "tots sabeu que ho van impedir i ho continuen impedint, ho hem intentat del dret i del revés però l'Estat espanyol ha col·locat una muralla d'enginyeria legal". És més, ha afegit que "no tinc cap interès a ser candidat a unes eleccions al Parlament de Catalunya" i que "la restitució la defenso, però no depèn de mi, la renúncia no és meva". Puigdemont defensa la seva candidatura a Europa com l'oportunitat de no quedar bloquejat i paralitzat per aquells qui el volen silenciat i apartat. 

Sense condicions a Iceta

Aquest dijous el Parlament haurà de votar si acorda enviar Miquel Iceta al Senat -perquè pugui ser-ne escollit president despres- o no. L'aritmètica fa que la posició dels partits independentistes sigui determinant. Si s'hi oposen, el líder socialista, que apel·lava fa uns dies a la cortesia parlamentària de la resta de grups, no podrà ser senador.

Puigdemont ha recordat que ell, tot i ser diputat, no podrà participar de la votació perquè està suspès i que precisament va ser Iceta un dels qui va donar suport a vetar-lo a la cambra catalana. "El PSC té dret a tenir un senador, això no està en qüestió". Ha deixat la decisió en mans del grup parlamentari i la porta oberta a no bloquejar la designació d'Iceta. Això sí, ha estat molt crític amb el seu paper al llarg de l'últim any. "Esperàvem una altra actitud, m'agradaria haver vist un altre Iceta, els gestos els esperàvem, no els esperem, no li estic demanant que faci res ara". El president ha volgut deixar clar que "no estic posant condicions" i ha revelat que "ningú del PSC s'ha posat en contacte amb mi en aquest any i mig". 

Per una legislatura llarga basada en el diàleg

Un dels debats oberts arran d'aquest cicle electoral en el qual JxCat i ERC competeixen és com afectarà a l'estabilitat del Govern Torra. "Espero que no afecti, perquè aquest govern ha demostrat una resiliència extraordinària", ha afirmat, tot desitjant "llarga vida al Govern de Catalunya" perquè "la legislatura ha de ser llarga, que és com són les legislatures en països que busquen l'estabilitat". 

Des de la casa de la República, el president ha fet servir avui guant de seda amb Esquerra i amb Oriol Junqueras i ha avisat aquells qui demanen eleccions anticipades "que se n'oblidin". 

Per a Puigdemont, l'important no és què diu ara Pedro Sánchez, sinó "què dirà després de les eleccions" i ha tornat a estendre la mà pera dialogar sobre la convocatòria d'un referèndum pactat. Alhora, però, ha destacat la rellevància de "poder exercir pressió des del cor d'Europa" per no "quedar bloquejats en un espai de temps indefinit esperant que s'obri allò que està tancat" en les negociacions amb l'Estat espanyol. 

A Europa, sense els liberals

Després de la ruptura de Convergència amb ALDE, el grup dels liberals europeus, Junts per Catalunya haurà de decidir de quina família vol formar part, i que aquesta l'accepti. Sobre aquesta qüestió, Puigdemont ha explicat que "només serem en un grup parlamentari que defensi el dret d'autodeterminació i que defensi els drets humans i això exclou el grup liberal que ha estat hostil". Per això, ha reconegut que encaixarien molt més a l'espai que aixopluga ERC, l'Aliança Lliure Europea, que estan associats amb Els Verds. I aquí, una altra pregunta encara sense resposta, els obriran la porta?