La imatge dels presos electes recollint la seva acta al Congrés i al Senat ha sacsejat el tram final de campanya i ha carregat d'arguments les candidatures de Junts per Catalunya, especialment aquelles que encapçalen presos i exiliats. En són tres, la de Carles Puigdemont a Europa, la de Joaquim Forn a Barcelona i la de Lluís Puig a Terrassa. Que Jordi Sánchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva hagin pogut entrar a les Corts espanyoles els dóna peu a prometre que ells també podran fer-ho a les institucions per les quals es presenten. 

Així ho ha afirmat el propi Puigdemont, que ha connectat en directe amb el míting central de JxCat a Tarragona. "Els murs van caient", ha constatat, alhora que ha convidat els catalans a seguir pel mateix camí votant la seva llista, perquè "han de caure més murs, ens han de veure entrar com a homes lliures, com a portadors de l’expressió de l’1-O a les institucions, oberts al diàleg, compromesos amb la no violència i amb un respecte escrupolós amb tothom". L'expresident ha insistit en la necessitat de donar un missatge de portes en fora el proper 26-M i ha posat de manifest que "a nosaltres no ens podran fer entrar al Parlament Europeu tutelats, vigilats, envoltats de policies, prohibint-nos parlar amb la premsa; nosaltres a Europa som lliures". 

La prova que són presos polítics

Per Puigdemont, la imatge "impròpia" d'avui al Congrés i al Senat és la prova que tots ells són presos polítics. "Una gent que són a la presó per unes idees avui han entrat a les Corts espanyoles perquè els ciutadans de Catalunya els han escollit per defensar les mateixes idees que els han portat a la presó", ha afirmat. 

Des de Brussel·les, Puigdemont ha explicat que "Europa porta un any i mig atònita" per la situació que viuen els líders independentistes catalans. I ha volgut acabar proposant un repte a JxCat, "trenquem pronòstics, trenquem enquestes, trenquem pulsions discriminatòries amb la força que sempre hem trencat aquests murs".

Torra i la resistència

Queden quatre dies de campanya i una de les grans incògnites serà veure si el Govern és capaç de blindar-se dels atacs mutus entre els socis de l'executiu, Junts per Calalunya i ERC, en aquesta triple batalla: a l'Ajuntament de Barcelona, per l'hegemonia territorial als municipis catalans i entre els dos grans referents de l'independentisme -Puigdemont i Junqueras- a les europees. Cada dia que passa, el foc creuat amenaça d'impactar contra l'estabilitat de l'executiu.

Intentant aïllar-se de tot aquest soroll, el president Quim Torra participa de la campanya de JxCat sense entrar en cap moment en el cos a cos amb ERC i concentrant els seus retrets cap als partits que van donar suport al 155. "El 26-M hem de deixar muts a molta gent", votant per JxCat, "perquè Puigdemont és el que més por els fa perquè és qui representa l'1-O". 

Al focus de les crítiques de Torra, els socialistes, que "no han demanat perdó pel 155". "Que posin a presidir el Congrés i el Senat a qui vulguin, a nosaltres ens interessa saber qui presidirà la República Catalana". De moment, el més immediat són les eleccions de diumenge.