El president a l'exili, Carles Puigdemont, entra en la campanya de Junts per Catalunya per aquestes eleccions generals 2023. El també eurodiputat farà una intervenció telemàtica a l'acte central que el partit celebrarà aquest diumenge, a les 12 hores, al municipi d'Amer (Girona), la seva localitat natal. La seva participació arriba una setmana després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que va decidir retirar-li la immunitat tant a ell com als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest mateix dilluns, Puigdemont explicava que no podria assistir al ple del Parlament Europeu a Estrasburg perquè la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, no ha aclarit si tindria immunitat de desplaçament i s'impediria la seva detenció.

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

La formació ja ha començat a difondre publicitat d'aquest acte, que anuncia la seva participació amb el lema "al teu costat, president". La implicació de Carles Puigdemont a les darreres campanyes electorals de Junts s'ha mantingut, tal com es va constatar amb els comicis municipals amb nombroses intervencions gravades que s'emetien durant els actes arreu del territori i, especialment, a les capitals de demarcació.

Míriam Nogueras: "L'Estat només ens vol per treballar, pagar i callar"

En un acte a Tremp, la candidata de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha tornat a carregar amb contundència contra l'Estat i ha acusat tant el PP com el PSOE de només voler els catalans per "treballar, pagar i callar". Sobre aquesta legislatura, ha lamentat que ha estat la del "no constant" a l'amnistia, l'autodeterminació, el traspàs de Rodalies o l'execució dels pressupostos, motiu pel qual sosté que "cap legalitat espanyola protegirà mai Catalunya". En paral·lel, ha afirmat que hi ha alguns que estan "molt nerviosos i obsessionats" amb Junts perquè s'adonen que "ja no tenen cap credibilitat": "Ja n'hi ha prou que els partits que tenen seu a Madrid es posin Catalunya a la seva boca perquè fa dècades que li donen l'esquena!", ha exclamat.

Per la seva banda, el cap de llista de Junts per la demarcació de Lleida a la cambra baixa espanyola, Isidre Gavín, ha apel·lat a la mobilització el 23-J perquè "tants anys d'engany" mereixen una "reacció". A més, ha disparat contra Esquerra Republicana perquè, al seu entendre, han "fracassat" en aquesta darrera legislatura a Madrid: "Què han aconseguit realment, dues pel·lícules de Netflix?", ha preguntat amb ironia. També ha intervingut la candidata lleidatana al Senat, Mayte Rivero, que també ha defensat la importància d'anar a votar el 23 de juliol: "Ens agafen cansats i cabrejats, ho entenc, hem entrat en algunes incongruències, hem ventilat massa disputes internes i hem de ser autocrítics, però per rectificar hi hem de ser".