La consellera de Justícia, Ester Capella, ha lamentat la manca de resolució del Tribunal Suprem sobre l'aplicació del tercer grau penitenciari i l'article 100.2 del reglament als presos independentistes. De fet, la Sala Penal es va reunir ahir dijous i després de quatre hores van acabar igual que havien començat: sense prendre cap decisió, que s'espera per la setmana que ve, tot i que ja hi ha filtracions que dibuixen un no.

Més enllà d'aquestes qüestions, Capella insisteix que fins i tot "els indults són pedaços i pedacets, però des del punt de vista personal dels presos, és evident que poder sortir i estar a casa, és rellevant". I afegeix: "Vostès s'imaginen què és això? No és la solució política". I ha recordat la situació dels exiliats: "Tenim un munt de gent".

Les declaracions les ha fet en una entrevista a TVE, on ha reiterat que la justícia no es pot excusar amb la Covid: "Que van tard, no és un mal del coronavirus, ja venia d'abans". Des de Catalunya, la conselleria invertirà 14,2 milions d'euros per fer més àgil el seu sistema administratiu. Tornant a la situació dels presos polítics, compara els conceptes de rebel·lió o sedició amb els que, posant exemples d'un passat cada cop menys recent, sí que ho són: "No té res a veure amb la rebel·lió ni amb la sedició, quan al Codi Penal espanyol es preveu per a cops d'estat. El tipus penal de la rebel·lió militar és el que va fer el dictador l'any 36 i que s'ha mantingut".

El valor jurídic del "Ho tornarem a fer"

Novament, la mirada va cap a Europa: "S'haurà de veure si es canvia, en el context europeu això no és així. La prova és que ni un tribunal alemany ni Brussel·les han donat emparament a les ordres de recerca i captura de l'estat espanyol forçades pel Tribunal Suprem".

I posa l'exemple recurrent:  "Si el ho tornarem a fer és una presumpció de culpabilitat, hi ha un trencament explícit del sistema en què es basa un codi penal d'un estat de dret". Capella també ha criticat la filtració al diari El País, que avui titula en portada que el Suprem desestimarà el tercer grau dels presos independentistes: "És deplorable que puguis assabentar-te'n abans per un mitjà que per la notificació de la resolució. S'està jugant amb la llibertat de les persones".

Capella, alcaldable per Barcelona?

Més enllà de l'actualitat jurídica i política, Capella no tanca les portes a cap repte professional després de les eleccions al Parlament. El seu futur, com el de la resta de consellers, s'anirà desgranant: "De ganes de fer política, n'he tingut sempre i en tots els àmbits".

La periodista Gemma Nierga li ha preguntat, explícitament, per l'alcaldia de Barcelona i la consellera ha tancat files: "No ho sé, on calgui. Tenim un gran candidat que és l'Ernest Maragall i va fer possible guanyar les eleccions. Malauradament no va poder [ser alcalde] per una estranya aliança".