La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que la festa de la Hispanitat "commemora un genocidi" i que, per tant, ERC no hi participarà. "Nosaltres no tenim res a celebrar i mai celebrarem un genocidi pel qual l'estat espanyol mai ha demanat perdó", ha dit en un acte aquest dilluns al Raval de Barcelona.

Per a Capella, l'imperi espanyol, que va conquerir i colonitzar Amèrica, "va actuar com ha actuat sempre la corona espanyola" i es va convertir en "un imperi mortífer i extractiu". "Van arribar a un territori, Amèrica, i el van arrasar. Van voler sotmetre els indígenes i arrabassar tot el que tenien", ha denunciat.

Capella, acompanyada de l'exconseller i regidor de Barcelona, Ernest Maragall, ha assenyalat que cap de les repúbliques nascudes de les independències americanes no ha volgut tornar a "estar sotmesa a la corona espanyola". "Aquells territoris són estats independents i Catalunya vol ser el proper estat independent", ha afegit.

Ernest maragall Ester Capella 12 d'octubre - ACN

La consellera Ester Capella i l'exconseller Ernest Maragall durant l'acte d'aquest dilluns / ACN

Maragall, que és el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, ha indicat que la capital catalana està "preparada" per complir els criteris sanitaris pel coronavirus "i al mateix moment mantenir la ciutat viva". "Vol tornar a treballar intensament i no deixar ningú enrere pel camí", ha afirmat.

Estelada gegant a la Seu Vella de Lleida

Una vintena de membres de les joventuts d'ERC (Jovent Republicà) de Ponent han desplegat aquest dilluns al migdia una gran estelada al Turó de la Seu Vella de Lleida. Amb aquesta acció, volen fer visible un any més que el 12 d'octubre no tenen "res a celebrar" perquè, asseguren, no volen "ser còmplices de l'extermini del poble indígena del continent americà".

A la vegada, també han volgut mostrar el seu compromís per "seguir treballant per aconseguir la República Catalana", segons han explicat el portaveu del Jovent Republicà a Ponent, Pol Baldomà. L'estelada s'ha pogut veure des de diferents punts de la ciutat durant una mitja hora que ja, posteriorment, l'han retirada.

estelada seu vella lleida jovent republica - ACN

Els membres del Jovent Republicà desplegant l'estelada a la Seu Vella de Lleida / ACN

Durant les darreres hores, el Jovent Republicà de Ponent també han dut a terme diferents pintades en carrers Lleida amb lemes com ara 'Als Països Catalans, no celebrem genocidis', '12 d'octubre, res a celebrar', 'Visca la resistència indígena' o 'Internacionalistes, sempre', entre altres.

Imatge principal: La consellera Ester Capella durant una entrevista amb ElNacional.cat / Sergi Alcàzar