El secretari general del PSOE de Madrid i rival d’Isabel Díaz Ayuso per presidir la Comunitat de Madrid, Juan Lobato, s’ha mostrat aquest dimecres inflexible amb els líders del Procés i ha defensat que fossin empresonats per la celebració d’un referèndum que considera il·legal. En una entrevista a l’agència Europa Press, Lobato ha defensat la supressió del delicte de sedició, però s’oposa a tocar la malversació si és per beneficiar els condemnats per l’1-O.

Lobato fa unes declaracions dures contra els independentistes i opina que el Codi Penal ha de ser “molt dur” si es destina diners públics per fer un referèndum no pactat per fer la independència. “El dret penal no es renova per beneficiar particularment a un senyor, el dret penal es renova perquè d’aquí en endavant, allò que passi que sigui contrari al que entén el Parlament que ha de ser el funcionament de convivència estigui penat”.

El candidat socialista per presidir la Comunitat de Madrid remarca que cap corrupte es pot beneficiar “ni d’un dia menys de presó” i afegeix que “en el cas d'allò que va passar a Catalunya, tot el pes de la Llei, com es va fer amb el 155 amb un paper del tot lleial del PSOE”. Lobato subratlla que s’ha de fer “com es va fer amb processos en els quals hi havia molt poca confiança en alguns partits que en aquest país s’arribés a enviar a presó els responsables del que va passar i allà han estat”, en referència a la sentència del Procés dictada pel Tribunal Suprem.

Defensa un Codi Penal dur contra moviments d'independència

El rival socialista d’Ayuso remarca que “per descomptat” el Codi Penal ha de ser molt dur amb qui utilitza els diners públics per declarar la independència. “Clar, per descomptat, per això i per altres coses, però per això també”. “A mi, sens dubte, no m’agrada que s’facin servir diners públics per una altra cosa mai”, manifesta que “si a més a més és per un corrupte que es vol enriquir aprofitant-se de la política, moltíssim menys”.

Quant a la possibilitat que es pugui modificar la malversació sense afectar les penes per corrupció, el candidat del PSOE a la Comunitat de Madrid assenyala que aquesta reforma s’haurà d’estudiar al Congrés que “és on correspon”.

Ara bé, Lobato distingeix entre qui s’enriqueix personalment o afavoreix el seu partit, de decisions de despesa equivocades. Així, segons la seva opinió, és “intuïtiu per molta gent” que aquell que prengui decisions per les quals de forma irregular “s’emporti diners a la seva butxaca o a la butxaca del seu partit, com ha fet el PP a Madrid, tingui una condemna més dura que aquell que pren decisions d’un ús de diners públics en el qual no s’ha beneficiat ni ell ni el seu partit, sinó que s’han pres decisions de despeses en un capítol del pressupost en lloc d’on corresponia fer”.