El PSOE continua sent el favorit dels canaris, però perd suport respecte de les darreres eleccions autonòmiques. És el que es conclou de les enquestes que s’han anat fent durant les darreres setmanes. Es preveu que els socialistes es mantinguin com la força més votada el pròxim 28-M, però existeix la possibilitat que perdin el govern —que actualment ostenten— perquè la coalició de quatre formacions que avui dia manté el PSOE a l’executiu canari no sumi suficient. Ara mateix, els socialistes governen de la mà de Sí Podemos, Nueva Canarias i Agrupación Socialista Gomera. L’actual president, Ángel Víctor Torres, es presenta com a candidat per mantenir-se com a cap de l’executiu. La setmana passada, el baròmetre del CIS era optimista amb la continuïtat del govern socialista, però no calculava nombre d'escons perquè la mostra en aquestes illes és molt petita.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

Les urnes seran el 28-M un termòmetre per mesurar com ha afectat a les Canàries la polèmica del ‘Tito Berni’, exdiputat socialista canari al Congrés que està processat per pertànyer a la trama corrupta del cas Mediador: una cúpula que ensarronava empresaris prometent-los contractacions públiques a canvi de pagar-los uns diners i finançar festes amb cocaïna i orgies amb prostitutes. El PP ha fet una important ofensiva contra el PSOE per aquest cas amb pinzellades similars als escàndols de Luis Roldán. Ha volgut tirar endavant una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats que finalment els socialistes i els seus socis parlamentaris han acabat descafeïnant.

No obstant això, el president canari, Ángel Víctor Torres, va declarar el mes de març —quan la polèmica sobre el cas Mediador estava ben candent— que no creia que el cas del 'Tito Berni' acabés influint gaire a les eleccions. “Els ciutadans saben diferenciar les coses”, va dir en referència a la seva feina feta encapçalant l’executiu canari. Tot i qualificar la trama corrupta com a “lamentable, vergonyosa i inacceptable”, va insistir que la majoria dels funcionaris, gestors públics i empresaris són “honrats i honestos”.

Carolina Darias, candidata per Las Palmas de Gran Canària

A Canàries, per altra banda, hi ha una candidata provinent de Madrid. L’exministra de Sanitat Carolina Darias va abandonar expressament el càrrec fa poc més d’un mes per participar en aquestes eleccions del 28-M. En el seu cas, serà a les municipals. És la candidata del PSOE a l’ajuntament de Les Palmes de Gran Canària. Fins ara, les enquestes indiquen que Darias podria fins i tot millorar els resultats que va tenir el PSOE en aquesta ciutat fa quatre anys.

🗓️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls

En aquesta ciutat els socialistes ja hi governen, de la mà de l’alcalde Augusto Hidalgo. Alguns pronòstics, fins i tot, calculen que a l’exministra de Sanitat ni tan sols li faria falta haver de pactar amb Podemos. Caldrà veure si el Ministeri de Sanitat es converteix en una premonició de bons resultats electorals: Salvador Illa ja va participar a les eleccions catalanes del 2021 provinent d’aquest Ministeri, i les va guanyar, però no va poder governar perquè l’independentisme va arrasar a les urnes.