L'expresident de la Cambra de Barcelona i actual número 3 de JxCat, Joan Canadell, ha reaccionat al discurs que ha fet aquest matí el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb una pregunta ben concreta. "Algú m'està dient lladre? Per ser a la llista de Junts?", ha preguntat.

Canadell es referia a les declaracions de Junqueras en què ha acusat JxCat i el PSC de ser "els de sempre". "Els de sempre es posen molt nerviosos quan explico que ERC és un partit amb 90 anys història sense cap cas corrupció. Perquè ells això no ho poden dir, perquè tenen casos per parar un tren", ha burxat

"Hi ha coses que no entendré mai... Algú m’està dient lladre? Per ser a la llista de Junts? Molt trist que als que volem de debò fer la independència se'ns desqualifiqui així", ha lamentat Canadell. 

En el seu acte, Junqueras ha criticat que "la corrupció roba a les escoles, a la sanitat, als ciutadans, a les empreses" i ha reinventat aquell "mans netes" de Carod Rovira: "Nosaltres no robem, per això es desesperen". Davant d'aquesta constatació, ha demanat a l'electorat que els faci confiança si el que vol és un Govern "decent i honrat". De fet, ha presentat ERC com l'única "alternativa" a quaranta anys d'alternança de de governs socialistes i convergents. Tanmateix, en l'última dècada ERC ha format part dels dos darrers Governs, primer amb la coalició de JxSí, i després amb el pacte amb JxCat.

Al seu torn, el candidat a la presidència dels republicans, Pere Aragonès, ha posat com a exemple que és possible un canvi la victòria d'ERC a les muncipals, especialment en territoris històricament socialistes com Lleida i històricament convergents com Sant Cugat, on van treure l'alcaldia a JxCat després de pactar amb el PSC. "És cabdal que la marea republicana que va tenyir de groc municipis tenyeixi de groc el Palau de la Generalitat".

La promesa de JxCat

Per la seva banda, la candidata de JxCat, Laura Borràs, ha promès activar la declaració d'independència si s'assoleix el 50% dels vots. Ho ha fet en un míting en què han intervingut els presos polítics de Junts, que divendres van sortir de Lledoners amb el tercer grau, i en connexió amb el president Carles Puigdemont des de Waterloo. Borràs també ha advertit ERC, sense citar-la, que la independència no s'aconseguirà garantint al PSOE l'aprovació dels pressupostos.