El portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, ha qualificat aquest dimecres d’”impresentable” que cap representant del PP hagi assumit responsabilitats polítiques pel cas Gürtel, i ha recordat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que la corrupció també alimenta la “desafecció” a Catalunya.

“El que li reclamem els grups és que s’assumeixin responsabilitats”, ha exposat Campuzano, que ha assegurat que el PP no té “capacitat” per fer-ho i que això és el signe d’una “democràcia dèbil que no creu en el funcionament de les seves pròpies institucions”. En acabar la intervenció, Campuzano ha lliurat a Rajoy el llibre “La nacionalitat catalana” de Prat de la Riba, en edició especial de l’Ajuntament de Castellterçol, que ja reivindica un Estat per a Catalunya.

El portaveu del PDeCAT ha fet aquestes manifestacions des de la tribuna del Congrés després de la compareixença de Rajoy per donar explicacions pel cas Gürtel. Ha destacat la importància del fet que un president espanyol hagués de declarar a l’Audiència Nacional com a testimoni, un fet que va generar “perplexitat i estupor” a la societat.

En aquest marc ha recordat les conclusions de la comissió Fernández Díaz sobre l’ús del Ministeri per construir proves falses contra dirigents, el caos a l’aeroport del Prat, i la reprovació de Montoro i Catalá, i ha lamentat que malgrat que “milions de catalans es manifesten des de l’11 de setembre del 2011, o voten el 9-N del 2014” Rajoy es manté en el “tancredisme” i “sembla que no passa res”.

El PP contra Catalunya

Segons Campuzano la situació que es viu a Catalunya té el mateix origen, una recollida de signatures del PP contra l’Estatut per la que “ningú ha assumit la seva responsabilitat”. “El tancredisme com a actitud pot servir en el terreny personal per evitar el desgast polític, però no serveix per abordar els reptes polítics que tenen les societats”, ha dit Campuzano, que ha afirmat que en qualsevol altre país on hi hagués un cas com Gürtel el màxim responsable del partit involucrat hagués dimitit.