El jutjat de València que investiga les irregularitats en contractes de la fundació que va organitzar la visita del papa el 2006 ha citat a declarar com a investigats l'expresident de la Generalitat Francisco Camps per delictes de prevaricació, malversació i falsedat, així com al bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero.

En la causa, segons el Tribunal Superior de Justícia valencià, també han estat citats com a investigats l'exvicepresident del Consell Víctor Campos, l'expresident de les Corts Juan Cotino i el president de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies i bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero.

El representant legal i la secretària general d'aquesta fundació, Francisco Javier Jiménez i Henar Moliner, respectivament, i dos membres del patronat: el secretari de l'arquebisbat, Antonio Ramón Corbí, i l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances Enrique Pérez Boada, figuren també com a investigats.

La causa, oberta el juliol del 2016 per delictes de prevaricació, malversació i falsedat, té el seu origen en la peça separada del cas Gürtel remesa a València pel titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata.

Aquest jutge es va inhibir en favor dels jutjats de València en relació amb una peça que ampliava la investigació sobre les contractacions de la Fundació des de la seva constitució, el gener del 2005, fins a la seva extinció el març del 2014.

La visita de Benet XVI l'any 2006

En la peça s'investiguen presumptes irregularitats en les adjudicacions per part de la Fundació que va organitzar la visita de Benet XVI a València el juliol del 2006, concretament si aquestes adjudicacions es van realitzar sense respectar les normes generals de contractació, sense concurs ni concurrència pública, expliquen fonts del TSJCV.

A aquestes diligències es va unir una peça separada esqueixada del cas Vaersa que s'investigava al jutjat d'instrucció número 15, pel que també seran cridats a declarar com a investigats dos exdirectors d'aquesta empresa pública de la Generalitat, Enrique Simón i Felipe Espinosa Bolaños.

La jutgessa d'instrucció "està practicant diligències" i ja s'han requerit informes pericials a diversos organismes i documentació a empreses i Administracions, afegeix el Tribunal Superior de Justícia.

El jutjat ha transmès la denúncia de la Fiscalia a les deu persones, la declaració de les quals ha sol·licitat el ministeri públic i la instructora els ha comunicat l'existència del procediment perquè puguin personar-se i tenir coneixement de les diligències.

Quant a la data de les citacions, la jutgessa els cridarà a declarar com a investigats quan rebi i estudiï els informes i la documentació requerida, així com després d'haver sentit els testimonis.

Amb aquesta nova citació, Camps acumula ja tres investigacions (abans imputacions) en sengles casos que investiguen diferents aspectes de la seva etapa al capdavant de la Generalitat.

Les dues primeres es refereixen a presumptes irregularitats en l'organització dels grans premis de Fórmula 1 a València en l'anomenat cas Valmor; per una d'elles, declarada secreta, va comparèixer ja davant del jutge el passat dia 7, mentre que sobre l'altra peça ha estat citat per al 18 de maig.