Amb lemes com "Esborrem-la del mapa" o "Per corrupta", Òmnium continua amb les accions per canviar el règim polític de l'estat espanyol i fer fora la monarquia de Felip VI. En un acte celebrat als Jardinets de Gràcia de Barcelona, l'entitat presidida per Jordi Cuixart demana que es retirin els elements o noms de carrers que encara precedeix el llegat dels borbons.

El lloc escollit no ha estat una casualitat: l'acte s'ha emmarcat al davant de la plaça 5 d'Oros, que fins el 2016 s'anomenava plaça de Joan Carles I. Tot i que la retirada o posar noms nous depèn del govern municipal, en aquest cas de l'alcaldessa Ada Colau, que no s'ha pronunciat al respecte d'aquesta iniciativa, de moment.

Òmnium recorda que la capital catalana però també Lleida, Mataró, Terrassa, Sabadell, Igualada i altres punts del territori han participat en l'acció: Volem eliminar la presència de la Corona espanyola de l’espai públic dels Països Catalans per seguir lluitant per aconseguir la República Catalana!". El dia escollit, 3 d'octubre, coincideix amb l'aniversari del discurs del Rei Felip VI que va lloar la violència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per aturar el referèndum de l'1 d'octubre.

Una goma d'esborrar

Per tot plegat, Òmnium considera que "la monarquia espanyola és un frau a la democràcia". Volen "eliminar dels carrers" estàtues, noms d'avingudes i carrers i tot allò que recordi la seva presència. Amb un vídeo de poc més d'un minut, recullen la iniciativa amb el discurs de fons de Felip VI de l'any 2017 mentre s'il·lustra amb una mà que comença a esborrar amb una goma la presència del Rei en una pantalla. La iniciativa és una crida a tots els Països Catalans perquè es volen "lliures d'injustícia, violència i impunitat i d'una corona que ho encobreix".

Aquesta no és l'única acció que ha presentat aquesta entitat en els darrers dies. També volen portar a judici la màxima autoritat judicial de l'1 d'octubre i han anunciat que es presentaran com a acusació popular de les víctimes "de la violència de l'1-O" i han denunciat davant les Nacions Unides i el Concil Of Europe "l'incompliment d'Espanya d'investigar la brutalitat" policial. Pel que fa a la querella contra l'emèrit Joan Carles I, la Fiscalia ja s'hi ha oposat.