L'allau de turistes que inunda Catalunya cada estiu té moltes pegues, però Òmnium Cultural se les ha empescat per trobar-hi un sentit pràctic: fer-los servir per internacionalitzar la causa catalana. L'entitat que presideix Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners va engegar a finals de juliol una campanya que recorda que "la repressió no fa vacances", pensada específicament per sensibilitzar els viatgers. En el marc d'aquesta iniciativa, han organitzat una nova acció: manilles de cartró en un tren de Rodalies. 

L'escenari escollit ha estat un comboi de la R1, la línia que recorre la costa del Maresme. A les baranes de dins dels vagons, Òmnium hi ha penjat centenars de manilles fetes de cartulina que inclouen un missatge en anglès. "Saps que a Espanya hi ha presos polítics?". Just a sota d'aquesta frase, n'hi ha una altra que convida a entrar al web signforcatalonia.com. Allà, els visitants poden llegir una breu narració, també en anglès, sobre la història recent de Catalunya, que comença l'1-O. 

El text explica que l'1 d'octubre de 2017, 2,3 milions de catalans van participar en un referèndum sobre la independència inspirat en els d'Escòcia i el Quebec, però a diferència del Regne Unit i Canadà, el govern espanyol hi va respondre amb repressió. I s'hi adjunta un llistat que enumera els 961 ferits l'1-O, l'empresonament de dos líders de la societat civil i de set representants polítics, l'exili de set membres més del Govern o del Parlament i més de 1.000 persones més investigades. 

Finalment, l'escrit demana "ajuda per acabar amb aquesta injustícia" i apel·la al diàleg com l'únic camí per a trobar una solució. De moment ja hi ha 27.600 adherits. 

Aquesta acció s'afegeix al bus que circula per les poblacions turístiques catalanes, sobretot les costeres, amb l'eslògan Ho tornarem a fer. La primera parada va ser el 26 de juliol a Llançà i ja ha passat per Roses, Girona, Figueres, l'Estartit i LLoret de Mar, entre d'altres. Durant les parades, es convida els turistes a pujar-hi. Dins hi poden veure l'al·legat final de Jordi Cuixart al judici. L'autobús seguirà voltant fins el 27 d'agost.