El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el Ministeri de Consum han posat en marxa aquest dijous 'Records inoblidables. La mascareta és per a tu, no per a la naturalesa', campanya institucional per promoure l'ús de mascaretes protectores i sensibilitzar els ciutadans sobre els efectes del seu abandonament en entorns naturals.

"Una mascareta higiènica comuna abandonada en la naturalesa pot tardar a degradar-se entre 300 i 400 anys, diversos centenars d'anys en els quals ens afecta a nosaltres, a l'aigua, la terra, flora i fauna", ha advertit Teresa Ribera, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Segons afirma, Espanya no és aliena a la contaminació que provoca l'abandonament de residus plàstics i metàl·lics, papers i cartrons o burilles en espais naturals, per la qual cosa, per aturar-la, insta a actuar en l'origen, apel·lant a la responsabilitat individual i modificant els hàbits de consum.

"En un moment en el que tots hem d'actuar amb responsabilitat, protegint-nos i protegint els nostres conciutadans amb l'ús de mascaretes, és important ampliar aquesta protecció als entorns naturals, que ens proveeixen serveis bàsics com l'aire net, aigua i aliment, evitant abandonar mascaretes o qualsevol altre residu," ha afegit.

Per la seva part, el ministre de Consum, Alberto Garzón, ha fet una crida a la "responsabilitat individual dels ciutadans, clau en les tres fases de la mascareta: compra, ús i desfet".

En la primera d'elles ha apel·lat al "consum responsable" i ha recordat que, davant les mascaretes higièniques i quirúrgiques d'un sol ús, el govern espanyol recomana adquirir quan sigui possible les reutilitzables (d'especificació UNE 0065), que permeten reduir la quantitat de residus generats. Garzón ha insistit també que aquest "consum responsable" ha d'anar lligat a un correcte ús per evitar la propagació de la Covid-19.

"Tots i totes hem de ser conscients de la importància de la mascareta i promoure-la en el nostre entorn perquè la salut de tota la població està en joc".

"La societat ha anat prenent consciència en les últimes dècades de la importància tant del reciclatge com de no abandonar envasos en entorns naturals i urbans fora dels seus contenidors. Nous residus com els milions de mascaretes, guants o envasos de gel generats a causa de la pandèmia no poden ser una excepció; el consum responsable va des de la compra fins al desfet dels productes o envasos".

Les mascaretes: al contenidor gris

Amb caràcter general, els residus associats a la protecció davant la Covid-19 i, especialment, les mascaretes, guants i altres equips de protecció personal, hauran de dipositar-se a la fracció resta domiciliària (el contenidor gris de residus no separables) i en cap cas no podran ser abandonats a la via pública o en un entorn natural.

D'altra banda, i amb la finalitat d'evitar el consum de productes d'un sol ús, la campanya fomenta l'ús de màscares higièniques reutilitzables (Especificació UNE 0065) per al seu ús per part de la població i recomana la utilització de guants d'un sol ús únicament en circumstàncies concretes, sent en general preferible no fer-los servir i ser rigorosos amb les mesures d'higiene, com rentar-se freqüentment les mans i evitar tocar-se la cara.

Creixent presència de residus

Anualment, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic realitza campanyes de caracterització de les escombraries en platges del territori nacional que, posteriorment, incorpora al perfil ambiental d'Espanya, que es publica anualment.

La sèrie temporal (2013-2018, última dada consolidada) reflecteix una creixent de residus abandonats en aquests entorns i evidencia la predominància d'escombraries plàstiques, entorn d'un 71% del total, seguit de paper i cartró, entorn d'un 11%. Els residus higienicosanitaris, on s'englobarien les mascaretes i guants d'un sol ús, suposen al voltant d'un 6,5% del total.

En funció del material que s'hagi utilitzat en la seva fabricació --la majoria inclouen polipropilè no teixit, un tipus de plàstic--, les mascaretes podrien arribar a englobar-se dins de l'ampli grup de residus plàstics abandonats en entorns naturals.

Similar situació passa amb els guants d'un sol ús, habitualment confeccionats amb vinil, vitrilo, polietilè o làtex; i amb els envasos en els quals es comercialitzen tant màscares com guants o el gel hidroalcohòlic, on la presència del plàstic és habitual.

La fragmentació de tots aquests residus pot constituir, a més, una font d'acumulació de microplàstics en el medi, qüestió que agreuja encara més els efectes associats a l'abandonament d'escombraries ja que, entre altres qüestions, introdueix els residus plàstics a la cadena tròfica, especialment de la fauna marina.

El departament que dirigeix Teresa Ribera ve realitzant des de fa diversos anys campanyes de prospecció en platges per poder establir tendències sobre la presència d'aquestes partícules plàstiques. A més, ha incorporat a l'avantprojecte de Llei de Residuos la prohibició de productes cosmètics i detergents que continguin microplàstics afegits intencionadament.