En una jornada que es preveu inèdita, els pagesos tindran l'oportunitat d'expressar el seu enuig davant de la classe política a la casa de tots els catalans. Quatre organitzacions agràries intervindran, després de setmanes de mobilitzacions històriques, al Parlament en un ple monogràfic sobre la pagesia a partir de les 16 h. Però molt abans d'aquesta hora, el camp ja s'ha plantat davant de la cambra catalana, fent sentir la ràbia acumulada en forma d'una protesta que s'ha allargat prop de dues hores.

Els manifestants han anat arribant amb comptagotes, però cap a primera hora de la tarda ja es contaven al voltant d'un centenar sota la marca d'Unió de Pagesos i Revolta Pagesa, amb mostrat cartells reivindicatius amb missatges com "Som una manera de viure", "Som pagesos, som bona gent "potser massa)" i "Som i serem pagesos". Pocs crits, però no per això ha estat una acció silenciosa. I és que un dels manifestants ha tret una motoserra sorollosa, mentre que molts altres han fet sonar esquelles de vaca que han omplert de soroll l'ambient.

L'acció ha servit per acompanyar la delegació de pagesos que ha entrat al Parlament per intervenir durant el ple. A les portes, Guillem Pastoret, portaveu de Revolta Pagesa, ha explicat la intenció de la jornada parlamentària. "Hem vingut aquí a expressar les nostres reivindicacions davant dels nostres representants i que ens senti tota la societat catalana", ha afirmat. L'activista del camp ha anat més enllà, explicant que confien que amb la seva intervenció "la classe política es desperti d'una vegada". "Esperem que deixin de criminalitzar-nos, tenim drets que s'han de reconèixer", ha afegit, lamentant també que fins ara totes les polítiques "van encaminades a enfonsar" el seu sector. Per això, han allargat la mà al Govern per arribar a acords per beneficiar el camp.

 

El ple monogràfic d'aquest dimarts sobre la pagesia s'ha produït en un context de mobilitzacions històriques dels pagesos i talls a les principals carreteres del país des de principis de febrer. Les restriccions per la sequera, sumades a la burocràcia i el disparat increment dels costos de producció, han esgotat la paciència del sector. La setmana passada, en una reunió amb ells, el Govern es va comprometre a donar-los veu en el ple d'aquesta tarda, que arrencarà a les 16 hores. Després de la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus, els grups parlamentaris han acordat que intervindran des del faristol de l'hemicicle quatre organitzacions agràries. Cadascuna d'elles tindrà un torn de quatre minuts i hi parlaran representants d'Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Plataforma Pagesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!