Aquest dimarts arrenca el ple monogràfic de pagesia al Parlament de Catalunya. La sessió es produeix en un context de mobilitzacions històriques dels pagesos i talls a les principals carreteres del país des de principis de febrer. Les restriccions per la sequera, sumades a la burocràcia i el disparat increment dels costos de producció, han esgotat la paciència del sector. La setmana passada, en una reunió amb ells, el Govern es va comprometre a donar-los veu en el ple d'aquesta tarda, que arrencarà a les 16 hores. Després de la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus, els grups parlamentaris han acordat que intervindran des del faristol de l'hemicicle quatre organitzacions agràries. Cadascuna d'elles tindrà un torn de quatre minuts i hi parlaran representants d'Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Plataforma Pagesa.

🔴 Els pagesos catalans es concentren davant el Parlament, DIRECTE

🚜 La pagesia, nou camp de batalla dels partits al Parlament

Dues hores abans que comenci al ple —que ho farà amb una intervenció inicial de Junts per Catalunya, el grup proposant del monogràfic registrat el passat mes d'octubre—, Plataforma Pagesa ha convocat el sector per concentrar-se davant les portes del Parlament i donar suport als companys que assistiran a l'interior de la cambra catalana i podran fer sentir la seva veu des del faristol. La previsió és que arribin amb vehicles i autocars, de manera que no es repetiria la imatge del passat 8 de febrer, quan dos tractors van aconseguir entrar fins a les portes del Parc de la Ciutadella, on hi ha la seu del Parlament.

El PSC critica al Govern per deixar dues organitzacions "fora" del debat monogràfic

Tot i la important imatge que suposarà el fet que, durant 15 minuts, hi hagi quatre pagesos que portin les seves reclamacions fins a l'interior del plenari, alguns partits denuncien que no és del tot suficient. Fonts del PSC carreguen contra el Govern —"amb connivència amb alguns grups"— per deixar "fora del debat monogràfic" sobre la pagesia dues organitzacions sindicals, que són l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) i la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA). Els socialistes també recorden que "la mecànica parlamentària ofereix altres opcions que segurament permetrien un debat més estructurat i de fons, com les compareixences en comissió dels representants de la pagesia". Malgrat la crítica i assenyalar com a "poc institucional la manera de procedir" del Govern, valoren positivament que "diverses veus del sector es puguin expressar en l'hemicicle en el decurs de la sessió monogràfica".

El ple arriba enmig de retrets entre les formacions polítiques per la situació de la pagesia i entre acusacions dels diferents grups pels intents de capitalitzar i liderar les reclamacions i demandes dels pagesos per part d'altres. Després de la intervenció inicial de Junts i dels representants dels pagesos, parlaran el president Pere Aragonès i el conseller David Mascort durant 40 minuts i, a partir d'aquí, cada grup tindrà un quart d'hora per exposar el seu parer en el següent ordre: PSC, Junts, Vox, CUP, comuns, Ciutadans, PP i Esquerra Republicana. Es preveu que el debat acabi cap a les 19:15 hores, moment en què s'obrirà un termini de mitja hora perquè els partits presentin les seves propostes de resolució. Cada grup pot registrar-ne un màxim de cinc amb cinc punts cadascuna. La Mesa les haurà de validar i obrirà un nou període perquè els grups puguin transaccionar, si volen, fins dijous al migdia. El debat monogràfic acabarà el dijous a la tarda amb una intervenció de cada grup durant 10 minuts per presentar les seves propostes i la votació de cadascuna d'elles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!